I USA er det blitt en stor trend å trene styrke på lekeplasser og i offentlige parker. Her hjemme henger vi foreløpig litt etter, men Erik Sørensen - som har jobbet lenge i Forsvaret - er vant til å trene alternativt for å bygge opp kroppen.

Han trener daglig også gjennom sommeren, enten kondisjon eller styrke. Tre-fire ganger i uken settes av til knallharde styrkeøkter på en eller annen lekeplass i nærheten av der han bor i Trondheim.

- Her finnes alt jeg trenger til en god styrkeøkt, sier 29-åringen, som ønsker å trene ute i sol og frisk luft i sommerhalvåret. På denne tiden av året unngår han å slite apparater inne på treningsstudioet.

- Lekeplasser finnes overalt! Jeg er en del på farten, men finner alltid et sted med lekeapparater som passer treningsprogrammet mitt. Dermed blir det ikke noe problem å holde seg i god form. Best liker jeg apparater jeg kan henge i og ting jeg kan hoppe på. Det viktigste er en eller annen form for hang ups-stang i grei høyde, det vil si over to meter.

 



Kutter ned på apparater
I USA er en rekke treningssenterkjeder i ferd med å kaste ut ordinære apparater og erstatte plassen med blant annet rep og sandsekker for å legge til rette for mer funksjonell styrketrening.

- Jeg vil ikke si at vi kutter det ut helt, men vi kutter ned på disse apparatene du sitter på til fordel for mer gulvplass, slik at medlemmene våre kan bevege seg friere, sier David Harris, som er direktør for personlig trening hos Equinox-kjeden i USA, til New York Times. Men tredemøller og andre kardio-apparater får stå i fred.

Også andre treningskjeder bekrefter trenden overfor New York Times, og ifjor sa noen av Norges fremste styrkeeksperter til DN Aktiv at også de har tro på færre sittende apparater.

- De siste årene har vi kvittet oss med mange apparater, sa Mathias Lilleheim, en av Olympiatoppens styrkeeksperter.

 



På senteret som frekventeres av landets beste idrettsutøvere er det ikke mange apparater der man må sitte for å utføre øvelsen.

Det finnes noen ennå, men de blir kun brukt av utøvere som er ute etter helt spesifikke øvelser.

- Folk flest sitter store deler av dagen. Det er et paradoks at vi også utfører mange styrkeøvelser sittende, sa Martin Norum, som er fagansvarlig på Akademiet for Personlig Trening.

 



- Byr på uendelige muligheter
Ingen kø og venting, større variasjon og frihet. Det er mange fordeler med styrketrening ute, sa snowboardkjører Simen Neraker til DN Aktiv nylig. Erik Sørensen er helt enig:

- De fleste lekeplassene er godt utstyrt, så alt du trenger er litt fantasi, litt erf#229 - og så må du se mulighetene. Du har store variasjonsmuligheter.

Han er litt overrasket over at han stort sett får være alene om plassen når han gjennomfører en treningsøkt.

- Utendørs styrketrening er fortsatt lite utbredt her i Norge, det har nok en del med klimaet vårt å gjøre. Men jeg tror at det vil komme mer og mer, sier Erik Sørensen.

- Innstillingen min er at det må ikke være så vanskelig å få trent styrke, du må ikke gå på et treningssenter for å få det til. Naturen byr på uendelige muligheter - og så er det jo kjedelig å sitte inne og svette på et senter når du kan trene ute i frisk luft.

 



Her er et typisk styrkeprogram som Erik bruker på lekeplassen:

  • Rygg: Hang ups, chins
  • Armer: Dips, chins
  • Bryst og skuldre: Push ups (varierende grep, og gjerne på parallellstenger for dypere bevegelse), dips (både i parallellstenger, hengende fritt og på benk), dips på enkeltstang
  • Bein: Box jump (på en hvilken som helst benk eller kant), "pistol squats"/ett-bens knebøy, lounges og knebøy med sekk.
  • Core/mage: I stang: Toes to bar, hengende benløft (kne til albue). På bakken: Planke.

- Dette er et utdrag fra repertoaret mitt. Jeg pleier ikke å gjennomføre mer enn maks seks ulike øvelser, med tre-fire sett per gang - spesielt ikke etter løping. Hvis jeg kun trener styrke den dagen, kan antallet øke, sier Erik Sørensen.

 



Kondisjonstreningen foregår også ute i friluft:

Løping: Bakkeintervaller (4x4, 45-15), terskeltrening, langkjøring hvis godt underlag på grunn av slitne knær og legger.

Gå tur med sekk: Fyller 30 kilo i en sekk og går et par timer.

- Jeg trener løping, svømming, stisykling og styrke sånn i det store og hele. Hvis jeg får muligheten, legger jeg også inn noen crossfit- og kettlebells-økter, oppsummerer 29-åringen.

Les også: Råsterk med skogen som treningsstudio

Disse gårdsøvelsene gjorde Northug råsterk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.