Klokken er så vidt passert 0700. Musikken drønner under Bisletts tribuneanlegg, og toppsjefen i Kims, Ann-Beth Freuchen (40) er i full gang med en knallhard styrkeøkt før hun skal på jobb.

Funksjonell trening
Det handler om funksjonell trening. Her er det ingen moderne treningsapparater. Kun enkle – og gjerne veldig tunge – hjelpemidler fra tradisjonelt arbeidsliv som skal skyves, løftes og holdes.

Sirkelløypen består av 10–12 stasjoner. Arbeidsperiodene er på 60 sekunder om gangen, med 15 sekunder pause mellom hver stasjon.

Mens den ene jobber for livet, teller og heier den andre.

– Hallo! Det der holder ikke, Ann-Beth, sier trener og dagens parkamerat Adrian Paul.

– Hold kjeft, smeller det tilbake fra administrerende direktør i snacksprodusenten Kims.

Sleggekraft
Så hever hun sleggen og dunker videre på gummidekket med full kraft.  To dager i uken drar Ann-Beth Freuchen grytidlig hjemmefra i Bærum for å rekke sin nye trening hos Bislett Challenge. Hun har trent på vanlige treningssentre i mange år, men vil prøve noe nytt – og gjerne noe som gir et ekstra kick.

– Helt grusomt, svarer Freuchen et godt stykke inn i treningsøkten der det går unna så svetten siler.

Går helt tom
Tunge sandsekker skal løftes over hodet. Vannkanner på to ganger 20 liter skal bæres frem og tilbake, og da blir du fort grusomt lang i armene mot slutten av runden.

– 15 sekunder igjen. Fortsett nå, skriker trener Roger Holmedal som har startet det nye treningskonseptet sammen med kollega Adrian Paul.

Velting av gummidekk på 150 kilo mot en målpinne er siste stasjon. Ann-Beth Freuchen og Adrian Paul tar ut de aller siste kreftene.

 

Presis klokken 0800 siger de sammen, helt utmattet.

– Usedvanlig hardt, men tiden går fort. Vanlig treningssenter blir barnemat i forhold til dette, oppsummer Kims-sjefen.

Hun traff personlig trener Adrian Paul på bootcamp i Frognerparken i sommer, og lot seg lokke til å prøve funksjonell styrketrening da Bislett Challenge begynte for fire uker siden.

Les også: - Jeg var døden nær

Energioverskudd
– Dette er en fantastisk måte å starte dagen på, og gir meg masse overskudd til jobben. Det er motiverende å prøve noe helt annet. Jeg er ikke noe typisk a-menneske, men dette greier jeg fint å stå opp til klokken 0610, sier Ann-Beth Heuchen.

 

Hun trener for å holde formen ved like og mestre en krevende hverdag.

Løper og går på ski

Treningsuken suppleres med en times løpetur eller en deilig skitur på vinterstid.

Styrke med utholdenhet
Adrian Paul har jobbet som personlig trener siden begynnelsen av 2000-tallet. Han synes det er ekstra inspirerende å trene folk som er så motiverte at de er klare for en steinhard styrkeøkt før de går på jobben.

– Jeg har lenge hatt ideen om å tilby noe helt annet enn det du får på et vanlig treningssenter. Vi har latt inspirere av ulike funksjonelle treningsformer fra blant annet USA, og har satt sammen vår egen pakke. Dette gir både muskelstyrke og utholdenhet, sier Adrian Paul.

 

– Fornøyd med innsatsen til Ann-Beth Freuchen?

– Yes. Hun er en sprek 40-åring!

Trendy med styrketrening
– Basis styrketrening, gjerne funksjonell, er blitt veldig populært, sier treningsekspert Jill Jahrmann ved Norges Idrettshøgskole.

Styrketrening er veldig viktig, spesielt når man kommer opp i 35–40-årene. Da begynner nemlig muskelmassen å forsvinne.

– Muskelmassen er det vi kaller metabolsk vev. Jo mer du har av dette, jo høyere forbrenning. En kilo ekstra muskler utgjør mye, sier Jahrmann.

Bedre kroppsholdning
Du får også en mer atletisk kropp, og en kropp som fungerer veldig mye bedre i dagliglivet med 1-2 styrkeøkter i uken.

 

– Trener du styrke, kan du få mye bedre kroppsholdning. Da ser du også mange kilo lettere ut enn det vekten faktisk viser, sier Jahrmann.

– En god styrkeøkt tar bare 20–30 minutter, og kan gjerne utføres i tillegg til en løpetur eller annen kondisjonstrening, sier hun.

Stadig flere kvinne trener styrke.

– Styrketrening er blitt avmystifisert i forhold til at man ikke – som før – trodde man ble «stor» av å trene musklene. I dag handler det mindre om apparater og mer om frivekter og basis styrke, sier Jill Jahrmann.

Basis styrketrening og funksjonell trening ligger også høyt oppe på listen over treningstrender for 2012 s om er laget av American College of Sports Medicine (ACSM).Les flere treningssaker på DN Aktiv

Styrke for de aller tøffeste

- Glem vekter, gjør pushups

Treningen som svir av flest kalorier (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb