Musklene i kroppen svekkes sakte, men sikkert fra du passerer 40 år. Muskelforfallet akselerer kraftig når du kommer i 70-årene, og dette er også en sentral årsak til uførhet hos eldre. På medisinspråket kalles dette "sarcopenia".

Pille-hjelp?
Hittil har trening vært det eneste som hjelper mot at musklene visner, men en ny studie fra Colombia University i New York kan føre til et gjennombrudd i arbeidet med å lage et medikament som vedlikeholder og bedrer muskelstyrken hos mennesker.

Musklene svekkes når kalsium lekker fra en gruppe proteiner i muskelcellene. Disse lekkasjene utløser en kjede av hendelser som ender med at muskelfibrene ikke greier å trekke seg sammen.

Lovende forsøk
I studien har forskerne utviklet et eksperimentelt legemiddel som heter S107. Dette stoffet setter i gang en prosess som stopper lekkasjen av kalsium i muskelcellene.

Forskerne har brukt 24 måneder gamle mus i forsøkene. Dette tilsvarer en menneskealder på ca 70 år. Gjennom en periode på fire uker viste musene betydelige forbedringer i både muskelkraft og kapasitet.

- Musene som fikk dette stoffet løp både lengre og raskere. De fikk 50 prosent sterkere muskler. Stoffet hadde ingen effekt på yngre mus, sier en av forskerne, Daniel C Andersson ved Colombia University Medical Center.

Les mer om styrketrening:

- For mye kos på treningssentre

Slik gjør du det IKKE

Slik får du bra bakparti

- Eldre må trene styrke (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.Les flere treningssaker på DN Aktiv

Kom i form med DN Aktiv klubb