Det skal godt gjøres å forholde seg nøytral til arrangementet som går av stabelen kommende lørdag.

– Det er så innmari mye følelser, oppsummerer Birkebeinerrittets sjef Tone Lien.

De siste fire-fem årene har uttrykket Birken, eller birkebeiner, etablert seg i dagligtalen i en rekke miljøer; hos noen brukt som et skjellsord, hos andre som et fysisk parameter.

I 2010 oppfordret hodejeger og partner i Headvisor Per Inge Hjertaker, E24s lesere til å sette Birken på cv-en, og begrunnet det med at det er positivt at folk er alminnelig godt trent.

Men senere samme måned, og i samme nettavis, kom det en advarsel mot «Birken-lederskap» fra en spesialist i organisasjonspsykologi.

«Tilbake til røttene»
– Birken har nok noe å jobbe med, vi må tilbake til røttene, kommenterer Tone Lien.

Noe ufrivillig har arrangementet blitt selve symbolet på treningsbølgen i Norge. Men ifølge avisen Nordlys er Birken på vei ut – nå skal næringslivsledere heller lese dikt.

I juni skrev avisen om ledere, politikere og kongelige som har kastet seg over lyrikken i stedet for å skryte av merketider.

Kanskje er det Kristin Halvorsen som har fått de spreke på bedre tanker? «Grensen for treningshysteri går når folk ikke kan snakke om annet når de treffer andre. Det bør de lære. Og helst lese en roman også», sa hun i årets sommerspalte i DN.

At man som leder og treningsinteressert birkebeiner ikke leser bøker er dog ikke en ny tanke fra landets kunnskapsminister. Professor Janne Haaland Matlary skrev i en kronikk i Aftenposten i 2011 om hvor lite kultiverte påfallende mange treningsinteresserte, ledere er og avsluttet det hele med «den som aldri streber etter å utvikle seg kulturelt og intellektuelt, går glipp av livets største høyder. Dit opp kan man nemlig ikke jogge».

Men birkebeinerne lever i alle fall lenger, kunne en studie vise i starten av 2010. Det var da noe positivt, selv om det usedvanlig lange livet ikke er fylt med tung litteratur.

Vil heller drikke
Men, «Hvorfor dø sunn og frisk» spør radioimportør Erling Neby i en lang artikkel i DN. Han vil heller drikke hvitvin og spise sushi, enn å trene.

– Jo, men deltagerne våre liker mat og vin de også, parerer Tone Lien som viser til en studie om hva som kjennetegner deltagerne.

«Birken er blitt harry», sier høyrekandidat og blogger Heidi Nordby Lunde i DNs sommerspalte.

– Nei det er det ikke. Deltagerne er faktisk over snittet kulturinteressert, sier Lien som fortsatt sitter fordypet i Birken-studien. Og de drar heller ikke på charterferie, men velger aktive reiser i Frankrike, legger hun til.

Møkk lei
«Birkebeinere bæsjer i hagen til folk», skrev VG like før årets skirenn. Naboene ved starten på Rena er visstnok møkk lei av deltagere som tar seg til rette på private områder.

Og som om ikke det er nok, deltagerne blir ikke så sunne og friske av trening allikevel viser samme studie som ga deltagerne ekstra leveår. Forskere mener de har større risiko for å pådra seg hjerteflimmer.

Det er jammen ikke lett å være birkebeinere i 2013. Men selv om de er harry, ikke leser, lever farlig og driter i hagen til folk, så klarer de i alle fall skaffe deg startnummer på få minutter. Og det er en bragd i seg selv.














































Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.