Kroppens oksygenopptak er avgjørende for fettforbrenningsevnen. Med andre ord er det slik at jo bedre kondisjon du har, jo raskere vil fettet renne av deg under trening.

- Kroppen krever mer oksygen for å omsette den samme energien fra fett, som fra karbohydrat, sier Siri Marte Hollekim, doktorgradsstipendiat ved NTNU.

- Derfor velger kroppen å bruke karbohydrater på høye intensiteter. De som er godt trente forbrenner mer fett på høye intensiteter enn de som ikke er godt trente, blant annet fordi oksygenopptaket er større, legger hun til.

 

Etterforbrenning
Hollekim er tilknyttet professor Ulrik Wisløffs forskningsgruppe CERG. Hun presiserer at andre faktorer også spiller inn. Evnen til å forbrenne fett er høyst individuell og er også relatert til kjønn, alder, kroppssammensetning, form (oksygenopptak), treningsbakgrunn, genetikk osv.

- Hvis man trener periodevis på høyere intensiteter fremmer man også etterforbrenning i større grad enn når man trener på lav intensitet for eksempel. Dette har også noe å si med hensyn til den store totalen, sier hun.

Skreddersydd trening
Myten om fettforbrenningssoner er basert på feil grunnlag, viser forskning. Svaret er skreddersydd trening, og du kan endre din egen metabolisme, mener personlig trener Inge Thomas Ravlo. Han måler forholdet mellom O2 og CO2 for å finne fettforbrenningssoner.

- Apparatet måler mengden CO2 i utpusten din under ulike aktivitetsnivåer. Når forholdet mellom O2 og CO2 er 1, viser det at kroppen forbrenner kun karbohydrater. Er forholdstallet nærmere 0,7 viser det at fettforbrenning pågår, forklarer Ravlo.

 

Individuelle soner
Han viser flere ulike diagrammer. En kvinne som trener hardt uten å bli kvitt sine uønskede ekstra kilo har fått svaret på hvorfor. Hennes maksimale fettforbrenningsnivå ligger på en puls som er langt under det hun vanligvis holder under treningsøktene. En annen kurve viser en topptrent kunde med hvilepuls på 41. Hennes fettforbrenningevne er høyest når pulsen bikker 120, men kroppen nærmest skriker etter karbohydrater så snart hun setter farten ytterligere opp.

- Hun bør ikke gå på lavkarbo-diett hvis hun trener før krevende hjerneaktivitet på jobben. Andre må få dampen opp i over 100 pulsslag før kroppen er i nærheten av å tære på fettlagrene, kommenterer Ravlo.

Gammel viten
Apparatet og metoden er ikke noe hokus pokus funnet opp i dag. Ergospirometri er en gammel og velkjent metode for å måle metabolisme (forbrenning) innen skolemedisinen. CO2-måling som tegn på energiforbrenning har dessuten vært kjent siden 1790. At kroppen vil skifte på å hente energi fra ulike kilder, som fett (slanking), muskulatur (tæring) og karbohydratlagre (utmattelse) er også kjent. Det som ikke er kjent er når kroppen skifter energikilde fra karbohydrater til fett eller omvendt.

Godt trent - høyere forbrenning
- Problemet har vært at teorier om fettforbrenningssoner er beregnet utfra energiforbruket til toppidrettsfolk. Nå måles folk med helt ulike kroppstyper og formkurver, og da har et overraskende ulikt resultat vist seg, forteller Ravlo som legger til at målinger viser langt høyere fettforbrenningsevne under aktivitet hos godt trente kunder enn hos de dårlig trente kundene.

Ravlo påpeker at også hormoner spiller en rolle i spørsmålet om hvorfor noen har høyere forbrenning enn andre.

-Det er store forskjeller, også på "identisk" trente personer, som blant annet skyldes gener. Økt O2 opptak vil være bare en av faktorene som kan endre det, men ikke den eneste. Gjentatte belastninger gjennom trening vil også føre til en hormonell/enzymell tilpasning. En kombinasjon av riktig trening og kosthold vil derfor kunne gi fantastisk effekt på evnen til fettforbrenningen, avslutter han.

Kostholdet viktigst
Selv om økt evne til oksygenopptak øker evnen til fettforbrenning, vil ikke det løse vektproblemene til de fleste. Marginene er for små mener Siri Hollekim.

- Vi forbrenner alle fett, og marginene vi snakker om her er små i forhold til de marginene folk kan hente i form av matvalgene de tar. De fleste har et altfor høyt inntak av sukker- og fett, og det fører til et stadig energioverskudd som hindrer kroppen å forbrenne fett, sier hun.Les flere treningssaker på DN Aktiv

Rike på trening og fettforbrenning

Bortkastet med situps

Kom i form med DN Aktivklubb