- Det går mye dyrt skiutstyr, spesielt langrenn, og mye dyr skibekledning, sier varehussjef Lars Christian Sjue ved Majorstua XXL.

Både Kristoffer Moslet hos Bull Ski og Kajakk og Anders Baardseth ved Oslo Sportslager kan bekrefte det samme.

- Det selges mye racingski, men det er racingstaver og klær som går som typiske gaveartikler, sier Moslet.

Han trekker frem årets nykommer på stavfronten.

- Swix triac 2.0 er det mange som har ventet på etter at de så worldcupløpere gå med den. De er vanvittige bra, og er selvfølgelig svært populære, sier han.

I tillegg selges det mye småvarer. Det ligger nok utallige pakker med hansker, luer og superundertøy under juletreet i år, som i fjor.

Lyser opp mørketiden
Det brukes mye penger på hodelykter, ifølge sportsbutikkene.

- Gode hodelykter er artikler det går mye av. Vi selger knapt billige typer, men alt fra 2000 kroner og oppover går unna, sier daglig leder Anders Baardseth ved Oslo Sportslager.

Flere vil lyse opp på treningstur etter å ha fått hodelykt i julegave.
Flere vil lyse opp på treningstur etter å ha fått hodelykt i julegave. (Foto: Gunnar Bløndal)

- Vi selger spesielt mye av Magicshine 88, som er en veldig kraftig hodelykt, sier Sjue.

Pulsklokker er fortsatt populært. Mildt vær og lite snø gjør at tynne dunjakker, utstyr til vintersykling, brodder og løpesko med pigger skjuler seg i pakkene til de aktive i år, ifølge sportsbutikkene.

- Det er tydelig at været gjør at flere sykler for å holde seg i form mens de venter på snøen, sier Baardseth.

Ifølge han kjøper mange likevel skismurning i julegave.

- Da er de ikke ute etter blå ekstra, men spør etter mer spesiell smurning eller glider. De vil fylle opp skismurningskofferten med serapulver og andre kostbare saker, sier Baardseth.

Slynger som styrker
Ifølge Sjue på XXL er det ikke bare juletreet som vil ha røde slynger i år. Også pakkene under treet vil innholde dette.

- Redcord slyngesett har blitt en stor ting. Det gikk også mye i fjor, men i år har det virkelig tatt av, sier han.

Salget av slyngesett til styrketrening har tatt av i år, ifølge Lars Christian Sjue ved XXL Majorstua. Her demonstrer personlig trener Tessa Sørensen hvordan det brukes.
Salget av slyngesett til styrketrening har tatt av i år, ifølge Lars Christian Sjue ved XXL Majorstua. Her demonstrer personlig trener Tessa Sørensen hvordan det brukes. (Foto: Per Thrana)

Sjue tror ikke det vil dukke opp så mange overraskelser blant gavene til supermosjonistene.

- Mitt inntrykk er at supermosjonistenes ønsker nå er mer spesifikke enn tidligere. De har en klar liste og vet hva de vil ha, sier han.

Gir gaver til seg selv
Det er også en annen grunn til å tro at gavene ikke vil føre til de største overraskelsene. Ifølge Moslet er det nemlig mange av supermosjonistene som kjøper julegaver til seg selv.

- Mange unner seg selv litt ekstra. Det er jul og folk føler at de kan ta seg råd til det, sier han.

Også Baardseth kan fortelle om ivrige kunder i førjulstiden som føler de fortjener litt ekstra.

- Det har gått mye randoneeutstyr, og det er mest folk som kjøper gaver til seg selv, sier han.

At det brukes mye penger på julegaver er ikke noe nytt. Nesten 50 milliarder kroner blir brukt på desemberhandel, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Hvis handletrenden fortsetter ut året, vil detaljomsetningsbutikkene omsette for 49,5 milliarder kroner i desember. Det vil si at hver av oss i gjennomsnitt handler for 9.800 kroner i julemåneden. De fleste bransjer mer enn fordobler omsetningen denne måneden.

Til sammenligning vil det gjennomsnittlig bli handlet for 37,2 milliarder kroner i de andre elleve månedene i 2013.

Les flere saker på DN Aktiv

<b>Trening kan gjøre vondt verre</b>

<b>Går på ski til jobben i by'n</b>

Når trening blir tvang

Trente hardt - fikk hjerteinfarkt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.