- Lange fly-, buss- eller togturer kan være et mareritt for deg med vondt i ryggen. Spesielt gjelder det deg som er høyere enn gjennomsnittet, sier fysioterapeut Lennart Krohn-Hansen.

Han skiller mellom to typer ”kollektiv-stoler”. De myke stolene som du synker ned i, og de harde stolene som mest minner om kirkebenker fra forrige århundre.

- Mange av de mykere stolene på kollektivtransport har begynt som relativt gode stoler. Men etter langvarig bruk mister de den støtten de skulle gi i den nedre delen av ryggen. Der stolen en gang ga støtte for korsryggen finnes det nå et søkk som ryggen synker inn i. Det gir krum rygg og dårlig sittestilling, sier fysioterapeuten.

Les også: Øvelsene som holder ryggen i sjakk

- Lag egen støtte
Det er sjelden du kan endre på selve setet, men det finnes enkle løsninger for å sitte bedre bare ved hjelp av en genser eller t-skjorte, ifølge Krohn-Hansen.

- For å overleve en lang reise i en slik stol, kan du selv lage en ny korsryggstøtte, sier han.

 

- Begynn med å kjenne etter hvor dypt du synker bak i stolen og hvor mye støtte du ønsker å ha i korsryggen. Mens du sitter, plasserer du håndflatene inn bak korsryggen og kjenner etter når du synes de gir nok støtte. Brett genseren eller t-skjorten slik at den skaper en tilsvarende støtte. Len deg tilbake og nyt reisen uten ryggsmerter.

De harde stolene gjør heller ikke langturen bedre, ifølge fysioterapeuten.

- Når du sitter på en slik stol kan det kjennes som du blir ”dyttet” fremover, og du må bruke ryggmusklene statisk for å holde deg oppe, sier Krohn-Hansen.

- Bytt sittestilling ofte
Han mener løsningen for å sitte godt på slike stoler er enkel.

- Begynn med å finne sitteknutene dine, det er to beinete utspring på setet ditt. Er du usikker på hvor sitteknutene er, så kan du finne dem ved å sette deg på hendene dine. Beveg deg frem og tilbake, så vil du kjenne to harde punkter. Dette er sitteknutene dine.

Også her kan du enkelt bruke et klesplagg som ryggens redning, ifølge fysioterapeuten.

- Brett en t-skjorte eller genser slik at den bygger opp rundt to centimeter, helst innerst på stolen. Sitt så langt inn på stolen som du kommer, med den sammenbretta t-skjorta eller genseren på den bakerste delen av setet, under sitteknutene. Dette vil hjelpe deg med å tippe setet fremover slik at ryggen får hvile bedre oppå bekkenet, sier Krohn-Hansen.

Likevel påpeker han at langvarig stillesitting er en utfordring for kroppen og ryggen, selv om du sitter godt.

- Benytt alle muligheter du har for å kunne reise på deg og å bevege deg underveis. Ikke vær redd for å bytte sittestilling ofte, det gir variasjon og gjør godt for blodsirkulasjonen.

Styrk ryggen for reisen
Her er øvelser du kan gjøre mellom 5-15 ganger i uken for å holde ryggen i sjakk:

  

  

  

Bonusøvelse for deg som vil litt mer: 

Les flere saker på DN Aktiv

Råsterk med skogen som treningsstudio

10 øvelser som gjør deg sterk

Rå og effektiv styrketrening

Bli knallsterk på lekeplassen

Sterk uten at det synes (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.