Forskning viser at bare én av seks overvektige mennesker vil opprettholde selv 10 prosent av sitt vekttap langsiktig. Dette er ofte knyttet til nedgang i motivasjon, ikke like nøye med kosthold og mosjon, men biologi spiller også en viktig rolle.

Etter vekttap reduseres ofte energiforbruk. Lavere energiforbruk bidrar til at det er vanskelig å holde vekten.

- Vi har funnet ut at, i motsetning til ernæringsmessige dogmer, er ikke alle kalorier skapt like, sier forsker ved Boston Children Hospital, David Ludwig.

I en ny studie publisert den 26 juni i Journal of American Medical Association utfordrer han og andre forskere forestillingen om at "en kalori er en kalori."

Undersøkelsens 21 voksne deltakere i alderen 18-40 måtte først gå ned 10 til 15 prosent av sin kroppsvekt. Etter at de hadde stabilisert vekten ble de satt opp på ulike dietter i tilfeldig rekkefølge, hver på fire uker om gangen. En lav-fett diett, lav glykemisk indeks-diett og en lav-karbodiett. Deltagerne ble fulgt meget tett for å finne ut hvordan hver diett påvirket dem.



Lav-fettdietten forårsaket den største nedgangen i energiforbruk. Lavkarbo ga størst forbedring i metabolismen, men forskerne fant ut at dietten økte deltakernes kortisolnivå, noe som kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer.

- Vi mener at lav glykemisk indeks-dietter gjør det lettere å holde vekten sammenlignet med lav-karbo og lav-fett, som mange mennesker finner begrensende, sier en av studieforfatterne Cara Ebbeling.

- I motsetning til fettfattig og lavkarbodietter, eliminier ikke lav glykemisk indeks-diett hele matgrupper. Dette gjør det enklere å følge dietten og den er mer bærekraftig.



Les flere saker på DN Aktiv

- En myte at hyppige måltider er sunnest

Kan ha løst fedmegåten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.