- Ordentlig streng lavkarbo, med under 5 prosent karbohydrater, er først og fremst for diabetikere og personer med vektproblemer. Idrettsutøvere og slanke mosjonister tjener nok sjelden på å være så strenge mot seg selv.

Det sier svenske Andreas Eenfeldt, spesialist i allmennmedisin, blogger og lavkarbo-tilhenger. Tidligere har han gått ut og anbefalt folk å spise bacon fremfor et eple om du vil ned i vekt,

- Vær forsiktig
Men: Trener du mye og hardt bør du være forsiktig, mener han.

- Det går greit å kombinere en lavkarbo-diett med moderat trening, og det er ingen grunn til å unngå å trene. Men det kan ta noen uker før kroppen venner seg til høyere fettforbrenning, så de 1-2 første ukene på lavkarbo-diett kan treningen kjennes tyngre enn vanlig, sier han.

Trener du harde treningsøkter over lengre tid og tar sikte på å maksimere prestasjonen, kan det være lurt å legge litt mer karbohydrater inn i kostholdet, råder han.

- I stedet for å velge en ekstremt streng lavkarbo-diett til hverdags med 5 prosent karbohydrater, kan du sikte mot en mer moderat diett med 15-20 prosent karbohydrater, sier lavkarbo-tilhengeren.

- Et hysteri som har bikket over
Ernæringsprofessor Christian A. Drevon ved Universitetet i Oslo synes at alle bør droppe lavkarbo - og absolutt hvis du trener utholdenhetsidrett med sikte på å øke prestasjonen, sier han til DN Aktiv.

- Lavkarbo-dietter er en hype av dimensjoner, et hysteri som har bikket fullstendig over. Lavkarbo er rett og slett usunt! sier han.

- Skal du prestere på høyt nivå i en utholdenhetsidrett må du ha karbohydrater tilgjengelig i muskulaturen din. Så hvis du er en birkebeiner som tar sikte på å ta "merket" i din klasse, vil gjøre det bra i et lengre løp, et sykkelritt eller prestere i Norseman, kan du glemme alt som heter lavkarbo. Det samme bør alle andre som trener i 1,5 time eller mer flere dager i uken. Går du på en lavkarbo-diett vil du garantert merke at prestasjonsevnen din faller radikalt. Det har vi bunnsolide data på. Hvis du trener kortvarige øvelser som varer mindre enn en time, kan du klare deg. Men ved langvarige belastninger trenger du betydelige mengder karbohydrater. Selv om du bare sykler til og fra jobb i raskt tempo vil du bli utrolig mye slappere hvis du kjører streng lavkarbo, forklarer Christian A. Drevon.

 

Tviler på lavkarbo-toppidrettsutøvere
- Holder du deg unna karbohydrater? Da kan du bare glemme å trene, sa professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges Idrettshøgskole til DN Aktiv i november ifjor.

- Å, jeg blir så frustrert når den kulørte pressen omtaler karbohydrater som nei-mat. La meg slå dette fast en gang for alle: Poteter, ris, brød og pasta er ikke fy, fy - og skal ikke fjernes fra kostholdet. Hvis du trener mye, er du helt avhengig av å få i deg nok karbohydrater for å få utbytte av treningen - men sats på langsomme fremfor raske karbohydrater, sa hun.

Les mer og se video her: <b>Her er maten som gir maks treningseffekt</b>

Den svenske skiskytteren Bjørn Ferry tok imidlertid OL-gull ifjor og fortsatte med verdenscup-triumfer i vinter. Hemmeligheten: "Ferry food" - en form for lavkarbo-diett.

Les: Går til gull på lavkarbo-diett

Dét klarer ikke Christian A. Drevon helt å se:

- Når fotball-lag som Strømsgodset og Odd Grenland satser på lavkarbo, må det være et fryktelig lavt nivå på norsk toppfotball. For ingen spiller kan prestere maks gjennom en hel fotballkamp på lavkarbo. Jeg tror ikke at de kjører et strengt lavkarbo-regime, for det kan ikke gå. Jeg tviler også på at Bjørn Ferry virkelig kjører streng lavkarbo, for skiskyting holder et veldig høyt nivå. Da må det i så fall være på de helt korte distansene han hevder seg, sier Drevon.

Han er oppgitt over at så mange nordmenn har trykket lavkarbo-prinsippene til sitt bryst.

- Vi har en tendens til å hoppe på nye trender og såkalte "underdogs" har en høy stjerne i norsk kultur. Jeg tror det er derfor lavkarbo er blitt så populært - og det er synd. Er man opptatt av helse i et langsiktig perspektiv, spiller kostholdet en stor rolle - og da er jeg ikke i tvil: Lavkarbo er en usunn diett man bør holde seg langt unna, sier Drevon.



Ernæringsprofessor Christian A. Drevon presenterer her et forsøk du fint kan teste ut på egenhånd:

* Tren 1,5 time med høy intensitet 3 dager på rad når du går på en lavkarbo-diett (et kosthold bestående av lite karbohydrater, men mye proteiner og fett)

- Dag 2 vil du begynne å merke at det er tungt å trene, og dag 3 er det blytungt, sier Drevon, som selv har tatt testen.

* Etter tre dagers trening med høy intensitet på lavkarbo dropper du dietten og legger inn mye karbohydrater i kostholdet ditt.

* Så gjentar du treningsøktene - denne gangen med godt med karbohydrater lagret i kroppen.

- Du merker garantert en stor forskjell, oppsummerer Christian A. Drevon.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Les også: Advarer mot lavkarbo-diett

<b>Glem kaloriene - tenk nytt</b>

<b>Slik får du sommerkroppen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå dine treningsmål - Meld deg inn i DN Aktiv klubb