Ta grep, tren tungt og spis sunt, er rådene som gjentas. Ifjor laget personlig trener Martin Norum en "tredagersplan" for å stramme opp sommerkroppen på ikke alt for mange uker.

- Jeg anbefaler dette treningsopplegget i kombinasjon med løping, roing, sykling eller annen form for kondisjonsaktivitet, sa han til DN Aktiv.

- Gjerne sprint i intervaller av ett minutt, ca to minutter hvile og gjenta til det har gått ca 30 minutter.

Programmet passer like bra for kvinnerer som menn, ifølge Norum.

- Noen øvelser har mer effekt enn andre fordi de stimulerer flere store muskelgrupper på en gang. Det øker utskillelsen av veksthormoner, en forutsetning for å bygge muskler. Tren tungt, spis lite nok og sunt nok og gjenta over tid. Det er alt som skal til, understreker Norum.

Nettopp fordi innsatsen står i forhold til resultatet, er motivasjon ekstremt viktig, ifølge personlig trener Atle Arntzen. Han har tidligere uttalt til DN Aktiv at det viktigste er å klare å holde programmet i minst seks uker.

- Trening er ferskvare. Effektiv trening er også krevende, og altfor mange lurer seg selv, sa Arntzen, som også poengterte at alle øvelsene må gjøres riktig for at de skal være effektive.

- Kjernemuskulaturen er kraftsenteret i kroppen. Styrkeøvelser er vitalt for å få en flott kropp med stram mage, flott overkropp og sterke, stramme ben og armer.

Se hvilke øvelser han har trukke frem her .

Øvelsene er tenkt som sett av seks repetisjoner i fire serier fordelt over tre dager som gjentas i ønsket antall uker. Bruk så tunge vekter som mulig. Er du utrent kan du begynne med 80 % av det du makter og deretter øke med fem kilo hver uke.

Dag 1:

Markløft

  



















































Hold hoften mellom kne og skulder og skyt brystet frem, skuldrene og rumpa bakover mens du løfter (tungt) med strake armer. Superbra for hele kroppen, spesielt rumpe og lår. Pust inn i bunnposisjon og ut i oppreist posisjon (det gjelder alle øvelser).



Rotasjon med ball

 

 

Hold kroppen i plankeposisjon, som er det samme som en naturlig oppreist stilling med naturlig svai. Legg underarmene på en stor treningsball og begynn å rotere ballen sakte mens du hele tiden spenner musklene på fremside lår, setet og magen. Du kan se for deg at du skal spenne magen så hardt at du skal kunne ta imot et slag. Hold hoften stiv.

Flott for kjernemuskulaturen



En arms roing

 

 

Sett den ene leggen på en benk, den andre foten godt i bakken for å holde stødig balanse. Hold ryggen strak i naturlig svai, og med nakken som en naturlig forlengelse av ryggen. Løft en tung vekt opp fra bakken eksplosivt ved å dra albuen opp mot kroppen. Hold igjen på vei ned.

Flott for den brede ryggmuskelen, også kalt langrennsmuskelen. Trener også armene og kjernemuskulaturen



Dag 2:

Knebøy



  

















































Hold stangen på skulderen med hendene i skulderbreddes avstand. Skyt brystet frem og pass på at holdningen er så rett som mulig. Bøy så langt ned at hoften så vidt kommer under knærne før du kommer raskt opp igjen og gjentar.

Gir flott rumpe og bein, men tar tak i hele kroppen.

Bulgarsk split-knebøy

  















































Stå med ryggen til en benk du legger den ene foten på. Bøy ned så langt du kan med ryggen så rett som mulig. Gjenta. Gir flotte lår, rumpe og legger

Armhevinger med vekt



 

 

Ta vanlige armhevinger, men med en tung vekt på korsryggen. Pass på at albuen ikke er for langt ut fra kroppen, men heller ikke for tett inntil. Vinkelen skal være ca 45 grader.



Dag 3:

Hofteløft

 

 

Skyv skuldrene bak på en benk mens du holder bena i hoftebreddes avstand. Føttene skal så langt ut fra kroppen at når du reiser deg med vektstangen hvilende på hoftebena så skal knærne utgjøre nitti grader.

Flott for rumpe, bakside lår og kjernemuskulatur



Omvendt roing

 

 

Ligg med bena støttet til en benk og hold deg i en vektstang med overhåndsgrep. Løft kroppen raskt opp med helt strak rygg og nakken som en naturlig forlengelse av ryggen, til du når stangen med brystet. Senk deg rolig ned igjen.

Trener ryggmuskulaturen og armene.



Bakside skulder

  



















































Sitt på en benk med den ene foten i bakken, den andre på benken. Hold ryggen strak. La den ene albuen hvile på det samme beinet og drei underarmen som om du skal bryte håndbak, men med en tung vekt. Løft tilbake.

Gjør underverker for dårlig holdning fordi den styrker musklene som roterer skulderen utover som forsømmes ved mye PC skriving. Det anbefales også at brystet tøyes.

En forbedret skulderholdning vil kunne få deg til å se slankere ut.

Les flere treningssaker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.