Studien, som er publisert i The American Journal of Health Promotion, baserer seg på en årlig telefonundersøkelse om helsevaner blant hundretusenvis av amerikanske voksne.

De som drikker mye (heavy drinkers) trener cirka 10 minutter mer per uke enn de med moderat alkoholforbruk, og rundt 20 minutter mer per uke enn avholdsfolk. Dette gjelder både menn og kvinner, fremgår det av studien fra USA som også ble omtalt i New York Times 5. januar.

Mange teorier
Forfatterne bak undersøkelsen har ikke et entydig svar på hvorfor økt alkoholkonsum fører til at man bruker mer tid på fysisk aktivitet. Vanligvis er det slik at mennesker som har en usunn livsstil eller usunne vaner, har en tendens til å hengi seg til andre usunne vaner.

For eksempel er det statistisk sett mindre sannsynlig at røykere trener regelmessig og spiser godt sammenlignet med de som ikke røyker. Men dette er altså ikke tilfelle når det gjelder sammehengen mellom drikking og trening.

Forskerne har en teori om at de som drikker mer enn gjennomsnittet, tiltrekkes av en "sensasjonsjagende livsstil" som inkluderer eventyrlyst og interesse for ekstreme treningsformer. I mange lagidretter er det også mye sosialt samvær som legger til rette for økt alkoholkonsum.

En tredje hypotse er at de som drikker mye, ønsker å kompensere med trening for de ekstra kaloriene de får ved alkohol, og for å motvirke de negative helseeffektene av drikkingen.

Les også: - Ikke bortkastet å trene i bakrus

Rotteforsøk
I et prosjekt ved University of Houston brukte forskerne voksne hannrotter for å teste sammenhengen mellom fysisk aktivitet og alkohol. Halvparten av rottene fikk tilgang til løpehjul i tre uker, mens de andre ble holdt i bur uten hjul.

Etter tre uker, var de løpende hjulene fjernet, og halvparten av dyrene fra hver gruppe fikk ubegrenset tilgang til alkohol i 21 dager.

Forsøket viste - til forskernes overraskelse - at de rottene som hadde vært aktive med løpehjul, drakk mer alkohol enn de rottene som hadde vært mer i ro.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slik får du ung kropp med styrketrening

Tallet som avslører kondisen din

4 minutter er nok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv og Flytsonen