Moderne livsstil får ofte skylden for et økende globalt fedmeproblem. Vi sitter mer, beveger oss knapt og avstår i tillegg fra trening. Nå viser imidlertid en ny studie at det ikke er forskjell i energiforbruket til moderne jeger/samler-folk enn voksne i USA og Europa. Det kan kan dermed sås tvil om vi faktisk har et lavere kaloriforbruk enn våre forfedre som levde av jakt og fiske.

Forskerteamet ledet av Herman Pontzer ved Hunter College i New York City, sammen med David Raichlen ved University of Arizona og Brian M. Wood ved Stanford kunne ved hjelp av moderne instrumenter måle Hadzafolkets daglige energiforbruk.

Moderne jegere
Hadzafolket bor i en blanding av savanne og skog i områder nær innsjøen Eyasi i det nordlige Tanzania. De er det siste heltids jeger/samler-folket i Afrika. Mennene jakter på bavianer, antiloper, fugler og andre dyr med pil og bue. De samler også honning fra bier, og graver etter røtter.

Men til tross for lange jaktdager på savannen så klarte ikke forskerne se forskjeller i energiforbruket til voksne i USA og Europa og stammefolket. Forskerne gjorde flere analyser der kroppsvekt, fettprosent, alder og kjønn var med i beregningene, men ingen resultater viste altså forskjeller i det totale forbruket. I følge nettstedet Sciencedaily er studien den første til å måle direkte energiforbruket hos jegere og sankere - tidligere studier har stolt på estimater.

Kompleks
- Disse resultatene markere kompleksiteten i energiforbruket vårt. Det er ikke bare en funksjon av fysisk aktivitet. Stoffskiftet kan være mer en refleksjon av vår felles evolusjonære fortid, enn vår mangfoldige moderne livsstil, sier Herman Pontzer som ledet studien.

Funnene viser at stoffskiftet er relativt konstant blant befolkningsgrupper, og utfordrer oppfatningen om at fedme i vestlige populasjoner er et resultat av redusert energiforbruk sammenlignet med "før i tiden". Den antyder samtidig at fedmeproblemet skyldes økt matinntak, ikke redusert energiforbruk.

Forfatterne understreker dog at fysisk aktivtet er viktig for å opprettholde god helse. Hadzafolket, som bruker en større andel av deres daglige energibudsjett på fysisk aktivitet enn vestlige befolkninger gjør, har meget god helse - spesielt blant den eldre garde.

Les flere saker på DN Aktiv

Ro deg råsterk med Olaf Tufte

500 kcal på 30 minutter? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.