- Jeg bestemte meg for å bli enda mer seriøs. Da måtte jeg optimalisere innenfor trening og kosthold.

Etter konkurransesesongen 2005 teller Mads Kaggestad tre år som proffsyklist. Hittil har han fungert som hjelperytter, med klatring og høyt O2-opptak som sterkeste egenskaper. Nå vil han få maksimalt ut av potensialet med mer trening og vektreduksjon. I februar 2007 sykler han inn til sitt karrierebeste, 21. plass i Tour of California. Så faller prestasjonskurven.

Ikke imponert over lagledelsen

Kaggestad sitter i leiligheten han deler med kone og to barn på Hovseter i Oslo. Han har brygget en espresso og ser ut på bygeværet som trekker nærmere. Han behøver ikke lenger tvinge seg ut i regn og sur sidevind for å fylle treningskvoten.

– Det gikk med mye kaffe når vi skulle motivere oss til 200 kilometer vi egentlig ikke var klare for, forteller Kaggestad om tiden da det eneste som gjaldt var å måle watt, muskler og viljestyrke med verdens beste syklister. På en sesong reduserer han vekten med om lag tre kilo, til utelukkende gode tilbakemeldinger fra støtteapparatet.

– Legen sa det var bra og at nå hadde jeg ikke lenger et voldsomt potensial når det gjaldt vekt, forteller han. Også lederne var fornøyde med vektreduksjonen: Det vitnet om en seriøs syklist. Trenerne var jo direktører med begrenset kunnskap om det treningsfaglige, sier Kaggestad om apparatet som forøvrig besto av leger, massører og fysioterapeuter.

Fordi de fysiske endringene var tilfredsstillende, veide han seg sjelden.

– Når blodårene på magen begynner å synes, da er du tynn. Sånn sett var det ikke anorexia jeg hadde, de ser jo ikke at de blir tynne, sier Kaggestad.

Kona, Marita Kaggestad, så at mannen hadde blitt tynn, men trodde det skulle være sånn på det nivået.

– Du så jo ut som en kreftpasient.

– Hvordan reagerte du da du så ham?

– Det så ikke bra ut, men jeg tenkte at ettersom han var på profflag, var det vel sånn det skulle være, sier hun.

Hushovd reagerte

I november 2006 møtes Kaggestad og laget til fotografering. Det er sesongpause, men Kaggestad er allerede på streng diett. Når en sindig lagkamerat fra Grimstad tar ham i å plukke pommes frites av tallerkenen, får han en advarsel.

– Thor Hushovd sa til meg; hvis du fortsetter sånn kommer du til å gå på en smell.

Hushovd skulle få rett. De gode resultatene blir ikke med Kaggestad inn i 2007-sesongen. Han føler seg svimmel, sover dårlig og har mer enn nok med å bare sitte i feltet.

– Sykkelsport handler om å ha vondt i bena, men i tillegg var energien borte. Jeg holdt ikke i avslutningen, det var et og annet ritt som gikk bra, men generelt gikk det tungt.

– Hva tenkte du var årsaken?

– Jeg trodde jeg ikke hadde trent bra nok, og trente hardere, sier Kaggestad som ikke gjorde noen kostendringer.

– Forbrenningen går jo ned, og man stagger sulten med mellommåltider som nøtter, tørket frukt og knekkebrød. Dermed holdt jeg et jevnt blodsukker og var ikke veldig sulten da jeg gikk til middag. Det var jo om å gjøre å ikke røre den skålen med brød før maten kom på bordet, forteller Kaggestad, som i 2006 talte 34.000 kilometer på sykkelsetet og 1100 treningstimer.

– Jeg hadde en vanvittig forbrenning, men jeg spiser mer i dag enn jeg gjorde da, sier Kaggestad som mener vektreduksjon bør komme i andre rekke.

– En elitesyklist jeg snakket under Hadeland Grand Prix fortalte meg at han skulle bli bedre når han fikk ned vekten. Først må du komme i form sa jeg til ham. Ekstremt vektfokus kan gjøre deg mentalt sliten, og bidra til at du mister mye av gleden ved å drive med idrett, sier han.

Etter 2007-sesongen fikk ikke Kaggestad fornyet kontrakten.

– Jeg gikk mye og grublet og var bekymret over fremtiden min, og at jeg ikke fikk det til, men da jeg traff erkjennelsen av å slutte, økte livskvaliteten. Jeg fikk tilbake mestringsfølelsen ved å drive med andre ting.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.