For å takle en stressende hverdag stiller du mye sterkere hvis kroppen din er i god form. God utholdenhet er nøkkelen, og det vil gi deg hjelp både fysisk og psykisk.

Treningsmagasinet.no har satt opp et program som går over ti uker, og som vil forbedre utholdenheten din. Er du topptrent fra før vil nok utbyttet være mindre, men det kan være en en god avveksling i hverdagen.

Du finner treningsprogrammet her

En positiv følelse
Programmet er designet for å gi stor prestasjonsforbedring. Treningsøktene er alle svært prestasjonsfremmende og har en varighet på under 60 minutter. I etterkant skal treningen oppleves å gi en positiv følelse og friste til gjentakelse - med andre ord være både morsomt og effektivt.

Et godt tips er å løpe minst tre ganger i uken, og variere mellom å øke intensiteten litt på noen økter og øke lengden på andre økter.

Løp rolig
Hva er det som bestemmer hvordan du presterer i for eksempel et løp med varighet fra 40 til 60 minutter?

I alle prestasjoner der man skal flytte seg raskest mulig fra A til B vil personen med den høyeste gjennomsnittsfarten vinne. Ved 10 kilometer eller 60 minutters løping bestemmes prestasjonen av løperens aerobe kapasitet i den spesifikke bevegelsen, i dette tilfellet løping. Aerob kapasitet er den maksimale evne en person har til å utvikle energi ved hjelp av forbrenning av oksygen, et mål på evne til å utføre langvarig fysisk arbeid.

Derfor er det viktig at du løper på hastigheter der det aerobe systemet stimuleres, samtidig som du trener arbeidsøkonomien. Gode løpere tenker på hvordan de skal forbedre teknikken, dårligere løpere tenker på hva de skal ha til middag.

Se hvordan du forbedrer din løpeteknikk

To viktige elementer
Treningsprogrammet skal bedre de to viktigste prestasjonsbestemmende faktorer her: Aerob kapasitet (evnen til å transportere oksygen til muskulaturen) og arbeidsøkonomien (løpsteknikk som bruker liten energi til å forflytte kroppen).

I en gitt situasjon bør programmet inneholde mye løping med intensitet litt under det vi vil gjøre i for eksempel konkurransesituasjonen, noe trening bør være med konkurransehastighet, og av og til skal vi løpe med hastighet over konkurransehastighet.

På den måten får man bedret løpsteknikken på de spesifikke hastighetene konkurransen krever. Dessuten vil vi ha store mengder løpetid med optimal stimulering av kroppens evne til å transportere oksygen til arbeidende muskulatur.

Gå videre for å se det detaljerte treningsprogrammet for ti uker til bedre utholdenhet.

Les også: Topptrent på 3 X 17 minutter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.