Journal of American College of Cardiology publiserte nylig en forskningsartikkel som støtter opp om at trening på lav til moderat intensitet gir best helseeffekt.

Det er danske forskere som hevder at mennesker som løper i moderat tempo lever lenger enn de som trener på høy intensitet. Studien antyder samtidig at folk som trener hardt, ikke lever lenger enn folk som ikke trener overhodet, ifølge videnskap.dk.

Omfattende undersøkelse

Resultatene bygger på Østerbroundersøkelsen, en av verdens største befolkningsundersøkelser med mer enn 24.000 menn og kvinner over 20 år. Hovedformålet er å følge utviklingen av hjerte- og karsykdommer i befolkningen og sammenligne dette med risikofaktorer som overvekt og mangel på mosjon.

I 12 år fulgte forskerne 1098 løpere i alderen 20 til 86 år, samt 413 mennesker som ikke trente i det hele tatt.

Å løpe fem ganger i uken på lavt tempo, i studien satt til åtte kilometer i timen, og tilsammen ikke mer enn 2,5 timer, gir ifølge forskerne 78 prosent større sannsynlighet for ikke å dø under den 12 år lange perioden, enn folk som lever et stillesittende liv.

Dødelig tempo

Men de fant også ut at å løpe på høyt tempo, satt til over 12 kilometer i timen, mer enn fire timer i uken, gir like stor sannsynlighet for å dø i samme periode, som de som ikke beveger seg.

– Hvis målet ditt er å minske risikoen for dødsfall og forlenge forventet levetid, er moderat løping fem ganger i uken en god strategi. Mer enn det er ikke bare unødvendig, det er muligens skadelig sier forsker Peter Schnohr til Livescience.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.