Den økte interessen for muskler og en veldefinert kroppsform har ifølge Atle Arntzen hos Elixia også ført til at flere kvinner ønsker å konkurrere i fitness, det vil si en mer moderat variant av bodybuilding. Selv om Arntzen understreker at det i utgangspunktet er sunt å trene styrke, mener han det grunn til å være litt skeptisk til fitnessidealet. Han påpeker at selv om veltrente og sterke kropper fremstår som langt sunnere enn syltynne supermodellkropper, kreves det ofte svært lav fettprosent for å hevde seg i konkurranser.

– En vanlig fettprosent for en som konkurrerer i fitness er kanskje på åtte-ti prosent. Generelt bør kvinner holde seg over 12 prosent, kommer man under dette står man blant annet i fare for miste menstruasjonen.

De som konkurrerer er ekstremt opptatt av kostholdet og periodiserer veldig. Man kan ikke ligge på så lav fettprosent over lengre tid, sier Arntzen.

Les også: Antioksidanter kan gjøre deg svakere

Norges beste i fitness
Kristine Weber (30), som er flere ganger norgesmester i bodyfitness og har rundt 20.000 følgere på sin blogg om trening og kosthold, understreker at det er forskjell på styrketrening og fitness, mens førstnevnte er en sunn og fornuftig treningsform er sistnevnte å betrakte som en toppidrett.

– Bodyfitness er en ekstrem del av dette. Det blir litt som å sammenligne vanlig sykling med å delta i Tour de France, sier Weber. Normalt trener hun styrke tre ganger i uken og kondisjon to. Før konkurranser blir det adskillig mer, da spisses i tillegg formen gjennom et kosthold som presser fettprosenten langt ned.

– Men jeg går ikke rundt med så lav fettprosent året rundt, understreker hun.

Hun synes det er flott at flere og flere jenter trener styrke og er overbevist om at et trent ideal gir bedre uttelling både fysisk og psykisk enn det å prøve å tilpasse seg et ideal man bare oppnår ved spise minst mulig. Hun legger likevel ikke skjul på at kosthold er en viktig del av livsstilen, og hun deler gjerne oppskrifter for folk som vil bygge muskler med leserne sine.

Proteiner viktigst
– Det er et ord som er viktig og det er proteiner. Jeg tenker hverken lavkarbo eller høyfett, men jeg tenker at det jeg spiser skal være mest mulig proteinrik.

-Jeg tenker at det jeg spiser skal være proteinrikt. Så supplerer jeg med tilbehør og det som frister rundt. Kostholdet bør bestå av mye proteiner hvis man skal ha mest mulig uttelling. Spesielt jenter som trener styrke trenger ekstra proteiner.

Til tross for at Weber er Norgesmester i bodyfitness synes hun det er vanskelig å se på seg selv som et ideal. Men hun innrømmer samtidig at en kropp som hennes ikke kommer av seg selv.

- Nei absolutt ikke. Men jeg synes ikke det koster meg så mye, da hadde jeg ikke gjort det. Jeg trener kun fordi jeg synes det er gøy, ikke nødvendigvis for å bli så veldig muskuløs, sier Weber.

Les også: Fikk treningssenter til dumpingpris i Spania

Styrke i hverdagen
Hun liker også styrketreningens ”bieffekter”.

- Jeg har alltid hatt lyst til å være sterk, ikke bare synlig sterk, men sterk på den måten at jeg kan skru opp lokket på en krukke med syltetøy. Det går jo også på å være selvstendig.

Weber har trent styrke i fem år, og mener fremgangen i stor grad skyldes hard og målrettet trening.

- Jeg ser at noen leser avisen mens de trener. Da trener man ikke godt nok.

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.