I 2010 ble det for første gang publisert en studie om at birkebeinere kan ha økt risiko for hjerteflimmer. Det er også blitt kjent de siste årene at flere toppidrettsutøvere lider av det samme.

Nå har leger og forskere ved Diakonhjemmet sykehus og Folkehelseinstituttet kommet med en ny studie av 2366 deltagere i Birkebeinerrennet og 1179 ikke-Birkebeinere.

Alle var minst 53 år gamle. Studien bekrefter resultater fra tidligere studier: Langvarig utholdenhetstrening ser ut til å øke risikoen for atrieflimmer. Fra før er det vist at de som trener har økt risiko, men denne studien demonstrerer at risikoen øker i takt med antall år med regelmessig utholdenhetstrening.

– I motsetning til tidligere studier har vi undersøkt hele spekteret av eksponering: Fra inaktivitet til regelmessig utholdenhetstrening gjennom mange år. Vi finner den samme sammenhengen både blant Birkebeinere og ikke-birkebeinere, sier hovedforfatter Marius Myrstad ved Diakonhjemmet Sykehus

Vakte oppsikt

Studien har vakt oppsikt i USA etter at den først ble publisert i The American Journal of Cardiology.

– Vi merker at det fortsatt er stor interesse for dette temaet og mange er usikre. Selv om det har vært mye snakk om atrieflimmer i et par år, tror fortsatt veldig mange at dette har noe å gjøre med hjertestans under konkurranser, som ikke er tilfellet, sier Myrstad.

Doblet risiko

Atrieflimmer kan både være plagsomt og gi komplikasjoner, men det fører ikke til hjertestans.

Myrstad mener mosjonister bør være klar over at risikoen øker med antall år man har trent, fordi atrieflimmer er en sykdom som inntrer anfallsvis og derfor er vanskelig å diagnostisere.

– De som hadde trent i 30–40 år eller mer hadde dobbelt så høy risiko for atrieflimmer som de som hadde trent ti–20, sier han.

– Vi nærmer oss sannheten om hvem av birkebeinerne som har økt risiko. Det at risikoen stiger gradvis med antall år er derfor et skritt på veien.

Studien har også funnet en sammenheng mellom trening og atrieflutter. Atrieflutter er en hjerterytmeforstyrrelse som er beslektet med atrieflimmer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.