Ifølge fersk forskning har mennesker som trener større og «yngre» hjerne enn de som ikke gjør det.

Simen Agdestein har tidligere vært både sjakkspiller og fotballspiller på profesjonelt nivå. Selv om sportskarrieren er lagt på hyllen, er han fortsatt aktiv. Ifjor fullførte Agdestein blant annet Birkebeinerrennet.

– Jeg vet ikke hva som fungerer inni hodet, men jeg vet at hjernen fungerer veldig mye bedre når man er i god form. Det er jeg helt sikker på, sier Agdestein.

Ifølge to nye studier, begge publisert i det medisinske tidsskriftet Neurology, har forskere ved universitetet i Boston og Graz funnet sammenheng mellom hvor mye man trener og størrelsen på hjernen. Også hjernens «alder» påvirkes av trening.

Simen Agdestein har vært både profesjonell fotballspiller og sjakkspiller. Her fra ifjor da han gikk i mål etter å ha fullført Birkebeinerrennet på tre timer og 40 minutter. Foto: Hampus Lundgren
Simen Agdestein har vært både profesjonell fotballspiller og sjakkspiller. Her fra ifjor da han gikk i mål etter å ha fullført Birkebeinerrennet på tre timer og 40 minutter. Foto: Hampus Lundgren (Foto: Dagens Næringsliv)
Ifølge studien som ser på hjernens størrelse, først omtalt i The Time Magazine i februar, testet forskerne den fysiske formen til 1583 friske personer.

Disse utførte tester på tredemølle. 20 år senere ble deltagerne testet på ny, samtidig som hjernene deres ble skannet.

Forskerne oppdaget da at de minst utholdende deltagerne, altså personer hvis hjerterytme raskest nådde en viss terskel, oftere hadde mindre hjerne enn deltagerne med høyere utholdenhet.

Forskerne så i tillegg at deltagerne med høyest blodtrykk og hjerterytme oftere hadde mindre hjerne.

«Ikke smartere»

Hjerneforsker og professor Johan Frederik Storm ved Universitetet i Oslo mener det er vanskelig å vite om det er trening som faktisk gjør hjernen større, eller om mennesker med store hjerner er mer fysisk aktive enn andre.

– Det er ingen enkel sammenheng mellom hjernens størrelse, og hvor mange celler og kontakter den inneholder, eller hvor godt hjernen fungerer, eller hvor «sunn» hjernen er, forklarer han.

Storm illustrerer med et velkjent eksempel: Mobiltelefoner.

– Gamle telefoner veide flere kilo. I dag er de langt mindre, men også mer funksjonelle. Hjernens funksjon er altså veldig avhengig av hvordan den er konstruert, forklarer Storm.

Yngre hjerne

Den andre studien hevder at et sterkt hjerte bidrar til å holde hjernen ung.

Studien er også referert på bloggen til det anerkjente, amerikanske universitetet Harvard.

877 personer med en gjennomsnittsalder på 65 år fikk målt sitt maksimale oksygenopptak (Vo2 Max). I tillegg gjennomgikk deltagerne tester for å måle blant annet hukommelse, evne til planlegging, administrering av tid, organisering og til å huske detaljer.

Da forskerne delte deltagerne inn i fire grupper basert på oksygenopptak, så de tydelige forskjeller i hjernefunksjonen hos dem i best og dårligst fysisk form.

Forskerne anslo at personene med best utholdenhet hadde en hjerne som var omtrent syv år «yngre» enn dem med den laveste utholdenheten.

Det samme var tilfellet for både minnefunksjonen i hjernen og evnen til å tenke generelt. Her var «alderen» til de best trentes hjerne fire og seks år yngre, ifølge studien.

Bedre funksjon

Professor Storm ved UiO mener det er sannsynlig at mosjon fører til bedre hjernefunksjon.

Hjerneforsker og professor Johan Frederik Storm ved Universitetet i Oslo.
Hjerneforsker og professor Johan Frederik Storm ved Universitetet i Oslo.
– Mange studier tyder på at det dannes flere nye hjerneceller i visse deler av hjernen under og etter fysisk trening; særlig i noen områder som er viktige for hukommelsen og luktesansen. Men studier tyder også på at det dør flere hjerneceller i disse områdene under og etter fysisk trening, og det er ennå usikkert om det blir noen netto gevinst, sier professoren.

Det er imidlertid ikke utelukkende negativt at hjerneceller dør, ifølge Storm.

En viktig del av hjernens naturlige utvikling tidlig i livet foregår ved at millioner av celler dør.

– Antagelig er dette «overflødige» celler som det er best å bli kvitt – litt som når en skulptør hugger bort stein for å forme en skulptur, sier han.

I tillegg tyder mye på millioner av kontakter, kalt synapser, i hjernen fjernes når vi sover.

– Det ser ut til at det ryddes opp. Og søvn er som kjent svært viktig for at hjernen skal fungere godt og unngå sykdom, mener Storm.

Holdt seg i ro

Til tross for at Agdestein mener hjernen fungerer best når man er fysisk aktiv, valgte han å holde seg i ro under sjakkturneringene da han var seriøs utøver.

– Jeg spilte dårligere etter å ha løpt meg en tur. Sjakken tok all energien, sier han.

Agdestein, som er tidligere sjakktrener for sjakkesset Magnus Carlsen, legger til at han tror lek og moro i fysisk utfoldelse – som fotball, generelt er bra.

– Magnus elsker å spille fotball og gjør gjerne det under turneringene. Han trener mye og er i veldig god form, sier Agdestein.

Les også: Mer trening gjør hjernen større og «yngre»

– Skremmende hvor lett det er å få tak i doping  

Nå nærmer norske menn seg kvinners levealder  

 

Se DNtv:

Perfekte ski på to minutter:

Perfekte ski på to minutter
Her får du tipsene som gir deg best gli og best feste under Holmenkollmarsjen på lørdag.
02:37
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.