- Det er en bekymringsfull økning i forekomsten av infeksjoner med hissige og nye typer bakterier verden over. Behandlingsmulighetene er begrenset fordi vi stadig oftere ikke lenger har effektive antibiotika, sier Ulf R. Dahle, avdelingsdirektør ved Avdeling for næringsmiddelbårne infeksjoner ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til DN Aktiv.

- Slike infeksjoner, som nå også rapporteres i Norge, er forbundet med økt dødelighet og har et dokumentert spredningspotensial. Utsiktene i de nærmeste årene til å finne nye effektive antibiotika er minimale. Dette er et alvorlig problem, og situasjonen er omtalt som en global krise, varsler han.

Svekket av slurv
Antibiotika er kåret til legevitenskapens største oppfinnelse. Det har lenge bekymret legene at overdrevent og slurvete bruk av antibiotika har hatt en ugunstig effekt på både spredning og utvikling av stadig tøffere bakterier. Nå er vi kommet dithen at en rekke farlige infeksjoner ikke lenger kan kureres.

Multiresistente
Legemiddelindustrien har forsøkt å holde tritt med bakterienes utvikling, og siste skanse er nå i ferd med å falle. En slik gruppe bakterier, som er multiresistente, kalles karbapenemresistente og det er disse legevitenskapen ikke har kontroll på.

- Infeksjoner med karbapenemresistente bakterier er svært alvorlige og forbundet med økt dødelighet. Særlig utsatt er svært syke og pasienter med nedsatt immunforsvar. Problemet er alvorlig og sprer seg i de fleste deler av verden. I Skandinavia er slike infeksjoner i hovedsak knyttet til importerte tilfeller, skriver Dahle og medarbeidere i siste utgave av Tidsskrift for den norske Legeforening

Grenseløse
Foreløpig er ikke Norge det foretrukne bosted for denne gruppen fiender, men de er her

- Bakterier kjenner ingen landegrenser. Internasjonalt handler dette om mangel på regulering av produksjon, salg, bruk og utslipp av antibiotika. I mange fattige land er det nødvendig med bedre infrastruktur for vann og kloakk for å forebygge spredning av resistente mikrober i natur og samfunn. Tenk om kloakken under Rikshospitalet skulle lekke ut i naturen eller ut på gaten? I Europa anbefales det å etablere internasjonale meldings- og overvåkingssystemer for infeksjoner og bærerskap med karbapenemresistente bakterier, sier Dahle, som ønsker større og bredere overvåking og rapporteringsrutiner via helsemyndigheter, helsetjenester, veterinærmedisin og mattilsyn. Allikevel mener han sikkerheten er god i Norge.

- Vi har gode tiltak for identifisering, og et sterkt kontrollprogram som stanser spredning slik at vi neppe har noen epidemifare her i landet, legger han til.

Dette kan du gjøre
Svært mange har opplevd at de rammes hyppigere av ulike infeksjoner, som mykoplasma, en luftveisinfeksjon som spredte seg meget raskt blant befolkningen i vinter. Det fantes ingen legemidler som kunne stoppe den, og enkelte utviklet alvorlig lungebetennelse som følge av infeksjonen. Økt globalisering øker også både spredning og fart på bakteriene. En flyreise er rene drivhuset for mange mikrober, som bakterier og virus. Lider du av dårlig helse, eller av ulike grunner må redusere risikoen for smitte i en periode du må reise utenlands, kan du vurdere å bruke munnbind på lange flyturer over åtte timer. Bruk da munnbind anbefalt av lege eller trener.

Fysisk aktivitet både styrker immunapparatet, og svekker det.

- Regelmessig trening er utvilsomt styrkende, men overtrening er det ikke. Når kroppen er sliten og har behov for restitusjon er man spesielt utsatt, sier Dahle.

I tillegg til fornuftig trening vil sunt kosthold og nok søvn styrke og gi god allmenntilstand og derav økt motstand mot mikrober. Spesielt hvis man oppholder seg ofte utendørs, der immunapparatet får daglige doser mikrober det kan bryne seg på og dermed styrkes.

Slik beskytter du deg & styrker immunapparatet

Hygiene:

Vask alltid hendene i forbindelse med mat og toalettbesøk

Vask frukt uten skall, stek eller kok maten godt, mens farsemat bør gjennomstekes.

Bruk flytende, ikke fast, såpe

Trening:

Tren regelmessig, helst ute i naturen

Sørg for nok søvn & hvile, ikke overtren

Lær avspenningsteknikker, stress gjør deg svak

Kosthold:

Spis yoghurt / kefir med probiotiske bakterier (lactobacillus)

Spis sunt. Spesielt naturlig C-vitamin (sitrus og paprika), krydder, hvitløk, løk, chili, ingefær og honning har antibakterielle egenskaper og virker betennelseshemmende.

Spis mye fiber, hele korn, grønnsaker og magert fett

Drikk moderat med alkohol

Kjøp flaskevann i utlandet, eller kok alt annet vann før bruk.

Andre tiltak:

Hold idealvekten

Kontroller blodtrykket jevnlig

Ikke røyk

Vurder bruk av munnbind på lengre flyturer.



Kilder:

Legeforeningen

Ulf R. Dahle, Nasjonalt folkehelseinstitutt

Harvard Health Publications(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.