Gangfarten sier mye om helsen din. Jo raskere, jo bedre, viser en studie som er publisert i det prestisjetunge tidsskriftet British Medical Journal.

Grensen er 0,88 m/s
Forskere ved universitetet i Sydney fulgte 1.705 menn over 70 år i løpet av fem år. Ganghastigheten ble målt ved begynnelsen av studien, og denne ble sammenlignet med antall dødsfall og hvem som gikk bort i studieperioden.

Forskerne fant at den kritiske grensen gikk ved en gangfart på 0,82 meter i sekundet. Dette tilsvarer en hastighet på tre kilometer i timen.

Mennene som gikk raskere enn dette hadde 1.23 ganger lavere sannsynlighet for å dø i løpet av studieperioden. Gjennomsnittlig gangfart for hele gruppen var 0,88 meter per sekund.

5 km/t er topp
Faktisk døde ingen av deltagerne som hadde en ganghastighet over 1,36 meter per sekund ( fem kilometer i timen). Forskerne konkluderer med at dette er " dødens maksfart".

Også tidligere undersøkelser viser at gangfarten er en sentral indikator på helsen din. Forskere universitetet i Pittsburgh fulgte 34.000 eldre menn og kvinner i en periode på inntil 21 år.

Disse forskerne konkluderte med at ganghastighet på over en meter per sekund (3,6 km/t) betyr at man leve lenger enn gjennomsnittet. Gangfart på 1, 2 meter i sekundet (4,32 km/t) viste seg å være ekstra gunstig, ifølge studien som ble publisert i januar 2011.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

- Blir 20 år yngre med styrketrening

Raste ned i buksestørrelser

Norges råeste i 60+ (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb