- Jeg har blitt en bedre idrettsutøver etter at jeg endret matvaner, hevder Bjørn Ferry, som nå har skrevet bok sammen med kostholdseksperten Cathrine Schlück.

Akkurat dén uttalelsen er kanskje ikke så oppsiktsvekkende. Det oppsiktsvekkende er at svensken, som slo de norske skiskytterne ned i støvlene i Ruhpolding i Tyskland sist uke, sverger til et kosthold med lite karbohydrater og mye fett - den omdiskuterte LCHF-kosten (Low Carb High Fat).

Og Ferrys kostholdshemmelighet har da også vakt sterk debatt i Sverige.

Les: Glem kaloriene - tenk nytt

Karbohydratbombing
For toppidrettsutøvere har det nemlig alltid vært viktig å bygge opp karbohydratlagrene før de skal prestere - mange "bomber" kroppen med pasta og annen mat rik på karbohydrater før en konkurranse. Men før vinter-OL i Vancouver i Canada ifjor gjorde Bjørn Ferry nøyaktig det motsatte: I smug begynte han på et kosthold fattig på karbohydrater og rik på fett.

Resultat? Svensken vant OL-gull.

- Holder du deg unna karbohydrater? Da kan du bare glemme å trene, sa professor Jorunn Sundgot-Borgen til DN i november ifjor.

- Å, jeg blir så frustrert når den kulørte pressen omtaler karbohydrater som nei-mat. La meg slå dette fast en gang for alle: Poteter, ris, brød og pasta er ikke fy, fy - og skal ikke fjernes fra kostholdet. Hvis du trener mye, er du helt avhengig av å få i deg nok karbohydrater for å få utbytte av treningen - men sats på langsomme fremfor raske karbohydrater, sa hun.

Les mer og se video her: <b>Her er maten som gir maks treningseffekt</b>

- Har aldri gått så fort
Nå røper Bjørn Ferry sin "kostholdshemmelighet" i sin nye bok "Ferry Food". Men han understreker at det lå flere faktorer enn endret kosthold bak OL-gullet:

- Det var mange faktorer som spiller inn, men jeg har ikke endret på kostholdet etter OL-gullet. Og jeg har vel aldri gått så fort på ski som denne sesongen. Skytingen har vært litt mer opp og ned, men det har jo ingenting med maten å gjøre. Jeg har funnet en balanse, for jeg tror heller ikke på å kutte ut karbohydrater helt, sier han til Dagens Nyheter.

Hadde Bjørn Ferry vært like god hvis han spiste som toppidrettsutøvere flest? Diskutér saken under artikkelen!

Bjørn Ferry sier at det ikke var hans idé å skrive bok, men at han gjerne kunne by på noe ettersom han tross alt vant gull i OL.

- Jeg skulle gjerne holdt dette for meg selv, hehe, sier han til Dagens Nyheter, og understreker at han ser på kostholdet sitt som et konkurransefortrinn.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slik får du ung kropp med styrketrening

Du tåler tøffere trening enn du tror (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv og Flytsonen