Resultater fra helse- og levekårsundersøkelsen (SSB) viser at de største forekomstene av fedme er å finne blant menn i alderen 44–66 år, og at menn blir fete i yngre alder enn kvinner. I følge WHO er normal vekt en BMI (kroppsmasseindeks) på18,5–24,9.

Viktige enn six-pack’en er tross alt helsen. ’La maten være din medisin’, sa Hippokrates, legekunstens far. Idag er det flere som tar selvmord med gaffel enn med noe annet våpen. De ti største dødsårsakene i vår del av verden er alle livsstilsykdommer, som skyldes kombinasjoner av dårlig kosthold og mangel på fysisk aktivitet.

Blant de beste kostholdsrådene vi har funnet er å ikke telle kalorier, men å tenke annerledes:

Lavkarbo
LCHF (Low Carb High Fat) er en omdiskutert trend, men det er liten tvil om at et typisk norsk kosthold inneholder svært mye karbohydrater i forhold til fett og protein. Spesielt hvis vi sammenligner oss med tradisjonell middelhavskost og japansk kosthold, som begge anses som de sunneste i verden.

Å spise brød, poteter, pasta eller ris til alle måltider er ikke bra hverken for vekten eller helsen. Begynn med å kutte karbohydrater der du kan. Det gjelder ikke bare alt av hvitt mel, men også alt som inneholder sukker (vær forsiktig med frukt) og stivelse.

Karbohydrater påvirker blodsukkeret ditt (og insulinproduksjonen) slik at du fort blir sulten igjen. Spis heller varierte måltider med mye grønt, egg, smør, olivenolje, rent kjøtt og fisk. Slik mat gir deg langvarig metthetsfølelse så du automatisk spiser mindre, og dermed går ned i vekt.

Tran og kanel har god effekt på blodsukkeret, så få det i deg daglig. Sukker er din verste fiende.

- Er du overvektig eller insulinresistent bør du gå for så lite karbohydrater som mulig. Trener du hardt kan det være lurt med tilgang på raske karbohydrater i forbindelse med aktiviteten, sier Kenn Hallstensen, som er kostholdsansvarlig for Strømsgodset, og gründer av kostholdstjenesten EAT.

 

Tips: Handle mat etter liste og når du er mett. Ta med en sunn matpakke når det trenges. Middagsrester er ypperlig frokost og lunsj. Hopp over brødet, og forsyn deg rikelig med salaten først når du spiser ute. Fyll en sulten mage med te, vann eller annen kalorifri drikke før du spiser.Les også: Kom i toppform på 90 dager

Rått og rent
Supermat er trenden som prøver å finne opp hjulet på nytt. Sannheten er at den sunneste maten er, og har alltid vært, den eldste maten. Fet fisk, bær, bønner og linser, grønne og fargerike grønnsaker, hele korn og rent kjøtt (vilt) for eksempel.

Hold deg unna hel- og halvfabrikata, lettmat og blandingsprodukter så langt det er mulig. De inneholder stoffer som saboterer fettforbrenningen. Lag maten fra bunnen av med råvarer som ikke krever kjemiutdannelse for å forstå innholdet. Tenk på bestemor og Hellstrøm. De har rett.

Krydder og antioksidanter
Vi lever i et krydderfattig land, og synd er det. Krydder ble mer brukt i middelalderen her til lands enn nå, og har antagelig reddet mange fra sykdommer som idag tar livet av oss. Krydder er stappfulle av mikronæringsstoffer, vitaminer og mineraler. Disse er spesielt viktige for oss i vinterhalvåret da frukt, grønnsaker og bær ikke er ferskvare.

Smak er mer enn en sanseopplevelse. Smak er naturens måte å fortelle deg at dette er godt for helsen din.

I ayurveda sier man at det som smaker godt er godt. Betydningen av dette ligger i at kroppen og sansene vil tilfredsstilles når næringsopptaket er fullstendig og helsefremmende, sier den ajurvediske legen Lars Bjørn Rasmussen på Maharishi Ayurveda Helsesenter i Mesnali.

Tips: Tilsett en klype krydder i nær sagt alt du spiser. Kanel, kardemomme eller anis i kaffen, gurkemeie og bukkehornskløver i supper og eggeretter. Kanel, nellik, koriander, ingefær og kardemomme er fint i kjøttretter og supper. Chili er et vidundermiddel mot det meste. Ferske urter kan fryses og drysser på alt det også (spesielt godt til grønnsaker og sjømat).

En anelse gurkemeie i brøddeigen kan forhindre glutenintoleranse. Du behøver ikke engang smake det, bare du har tilsatt en anelse til din kjære involler.

Før og etter trening
For å kunne yte maksimalt, og ergo få mest ut av treningen, er det viktig at du har noe å gå på før du starter, og fyller lagrene rett etter. Da vil muskelmassen vokse raskest, på bekostning av fett. Det skal være lett å fordøye, samtidig som det skal inneholde gode energikilder i form av proteiner, fett (oljer) og sunne karbohydrater.

Noe av det beste du kan spise er:

Youghurt naturell med knuste valnøtter, linfrøolje, kaneldryss og sitronjuice

Smoothie med frosne bær, youghurt/kefir, ferskpresset juice, bløtlagt havre, UDOs Choice (veg. oljer) og en anelse kardemomme eller kanel.

Hommous tahini (kikert og sesamdip) på hjertesalat, eller annen grønnsak.

Nyt i ro
Og husk, det er ingen skam å være litt sulten av og til. Legg deg aldri på stappfull mage, og unn deg en god frokost. Et måltid er alltid en fest, og krever at du setter deg ned i ro og mak for å NYTE, ikke hive i deg mens du egentlig holder på med noe annet, som å se på TV eller jobbe foran PCen. Da spiser du statistisk sett dobbelt så mye, ifølge American Journal of Clinical Nutrition.

Derfor: Bli glad i mat som er godt for deg.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slik får du ung kropp med styrketrening

Du tåler tøffere trening enn du tror (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv og Flytsonen