En portugisisk forskergruppe har gjennomgått publisert forskning på effekter av lavkarbokosthold.

Forskerne slo sammen informasjon om forsøkspersoner fra flere rapporter og kliniske forsøk, og fikk data om 1.141 mennesker, ifølge en artikkel publisert på PubMed.

Resultatet av forskningen viser at lavkarbokosthold hadde gunstig effekt på både vekttap og risikofaktorer for hjerte- og karsykdom.

Det strides om hvor sunt dette kostholdet er. DN Aktiv skrev forrige måned om økt antall hjertinfarkt blant yngre. Antall sykehusinnleggelser av personer under 45 år med akutt hjerteinfarkt har økt med hele 11 prosent de siste årene, ifølge en PubMed-publisert artikkel skrevet av forskere ved Folkehelseinstituttet i år, basert på tall i perioden 2001-2009.

Overlege Kjetil Retterstøl ved Rikshospitalet kommenterte da sammenhengen mellom økt mengde mettet fett i kostholdet og infarkt.

Les: - Skremmende økning av infarkt blant yngre

- Det er en hard observasjon at vi har langt flere innleggelser for hjerteinfarkt samtidig som forbruket av mettet fett har økt. Vi har lenge advart mot inntak av mettet fett, og nå ser vi at sykdomstallene bikker oppover, uttalte han da.

- I over 40 år har statistikken vist nedgang i antall infarkt, så dette er dramatisk. Samtidig har omsetningen av smør, fløte og andre produkter med mettet fett økt betydelig, hvilket viser at kostholdet vårt nærmer seg 70-tallets, sa Retterstøl.

Les flere saker på DN Aktiv

Anbefaler grovkarbokosthold

Nok en slakt av lavkarbo

Ny kranglerunde om fettmat (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.