«Strong is the new skinny» – en veltrent og muskuløs kropp er det nye kvinneidealet. Påstanden om at kvinner nå heller vil se trente enn radmagre ut går igjen i treningsblader – og blogger, og skal vi tro treningskjedene Sats og Elixia er det helt korrekt:

– Påstanden stemmer, sier Peter Cederholm, ansvarlig for Personlig Trening i Sats.

Han opplever en betydelig økning i etterspørselen etter styrketrening, og merker at kvinner ikke lenger er redd for å utvikle muskelmasse. Atle Arntzen, ansvarlig for de personlige trenerne (PT) i Elixia, har samme erf#229.

Bilder og styrkeøvelser nederts i artikkelen!

– Våre PT-er merker at mange kvinner er mer opptatte av å få en velproporsjonert og markert kropp enn å være syltynne, sier Arntzen.

Sterk, ikke stor
Om motivasjonen ligger i utseende, eller et ønske om å være sterk, tør han ikke være bombesikker på.

– Jeg har ikke spurt dem, men det er klart at utseende er en viktig drivkraft. Jeg tviler på at hensikten kun er å bli sterk, sier han.

Anne Mette Rustaden er fysioterapeut og stipendiat ved Seksjon for idrettsmedisinske fag på Norges idrettshøgskole (NIH). Hun har ingen tall som bekrefter at kvinner trener mer styrke enn tidligere, men også hun har inntrykk av at flere kvinner ønsker seg en sterkere kropp.

– Det er nok blitt mer fokus den siste tiden på at også kvinnekroppen skal være fast og stram og ha muskler, sier Rustaden.

Hun påpeker at mange treningssentre de siste årene har lansert flere konsepter som bygger på styrketrening, og tror også det har betydning at flere kjendiser har kastet seg på muskeltrenden.

– Det er jo bare å se på Madonna eksemplifiserer hun, og legger til at treningsbransjen selv har forsøkt å få mer oppmerksomhet knyttet til styrke og muskler.

Rustaden, som selv har bakgrunn som personlig trener, mener det i utgangspunktet er positivt at kvinner vil ha muskler og bli sterkere fremfor å være å pinnetynne.

– Tidligere var mange redde for å bli store og tunge av å trene styrke, målet var jo å gå ned i vekt. Nå tror jeg vi har klart å formidle ganske tydelig at du ikke nødvendigvis blir stor av å trene moderat til tung styrketrening to-tre ganger i uken, sier Rustaden, og legger til at det er flott når man når frem med at vekten i antall kilo ikke nødvendigvis er noe godt mål på sunnhet. Hun synes det er flott når kvinner forstår viktigheten av styrketrening.

– Hvorfor er det bra?

– Man bygger både et sterkere skjelett og mer muskelmasse, Dermed forebygger man blant annet mot muskel- og skjelettlidelser, får bedre kroppsholdning, bedre selvbilde og dermed bedre selvtillit, sier hun.

Bedre enn ingenting
Mange hverdagsoppgaver blir også lettere med en sterkere kropp. Rustaden mener derfor at alle kvinner – uansett form og ambisjonsnivå – bør ha styrke som en del av treningsprogrammet:

– En vanlig kommentar fra kvinner kan være: «Jeg trenger ikke å trene styrke på bena fordi jeg løper eller sykler så mye», men faktum er at da trenger du det iallfall. Ved å trene muskulaturen i bena står du bedre rustet mot løpingens belastning på sener og ledd. Og skal du løpe fort vil du og ha mer muskler å dra på med om du har trent noe styrke.

– Hva slags forventninger kan man ha til resultatet etter noen måneder med styrketrening?– Man må ta utgangspunkt i det man har. Noen ser topptrente ut uten å gjøre så mye for det, mens andre har litt ekstra å ta av og har en lengre vei å gå. Man må også se på hvor mye tid man har til rådighet. Trener man et par ganger i uken kan man ikke forvente å se resultater raskt. Kostholdet kommer også inn i bildet og her er det individuelt hvor mye innsats som trengs.

Bruker du 20 minutter på styrketrening fire ganger i uken legger du et godt grunnlag for en sterk og skadefri kropp, ifølge Rustaden. Hun påpeker at det er viktig å velge øvelser som går over flere ledd og som involverer de store muskelgruppene. Hun understreker at man får en viss effekt også om man bare har tid til å trene styrke en eller to ganger i uken.

– Litt er alltid bedre enn ingenting. Mange har dessverre den holdningen at det ikke er noen vits i å trene dersom de ikke får gjort det flere ganger i uken. Det er feil, sier Rustaden.

– Trener du en gang i uken blir det faktisk 52 økter i året, trener du to ganger i uken 104 økter! Det er veldig mye bedre enn ingenting.

Her gjennomgår Anne Mette Rustaden sentrale styrkeøvelser for DNs lesere:

 

 

 

 

 

 

 

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.