Å snakke ned egen form er en øvelse elitemosjonister er flinke til. Det gjelder i høy grad de flere hundre syklistene som siden snøen forsvant har notert tider via mobilappen Strava, i kjente og ukjente motbakker landet rundt. I Oslo har denne knivingen munnet ut i en egen jaktstartkonkurranse blant de fem beste. Disse er kvalifisert basert på Strava-data for tre av Oslos mest populære motbakker for syklister: Tryvann, Grefsenkollen og Kongsveien. Onsdag ble de invitert til uhøytidelig konkurranse av sykkelblogger Martin Hoff som administerer det hele.

En etter en trappet de opp, alle med tilsynelatende samme budskap: ”Jeg er i dårlig form”, konstaterte Arne Post som vant i fjor. ”Er fryktelig sliten i dag”, mumler Morten S.Vaeng mens han rister lett på hodet. Vaeng er fra Drammen og har tatt turen inn til Oslo ved flere anledninger kun for å registrere topptider i disse bakkene. Det har han altså klart. Det er ikke hvem som helst disse Strava-kongene. Arne Post har gått verdenscuprenn i langrenn og vunnet Birkebeinertrippelen fire ganger. Men årets avslutning i Grefsenkollen skulle vise seg å bli tøffere enn antatt.

Først syklet de fem kvalifiserte rytterne en individuell bakkespurt på like over fire minutter. Deretter rullet de ned til Skeidbanen i Oslo og startet jaktstart mot toppen. Resultater fra første runde på Strava-segmentet «Grefsenkollen» viste at det ble tråkket fort. 1700 har deltatt i dette segmentet total. Her kan du sjekke resultatlister og løypetrasé.

Øystein Seth Fiskå ledet etter første runde med tiden fire minutter og 16 sekunder, tett fulgt av Arne Post. Men jaktstarten viste seg å bli et jevnt oppgjør mellom alle fem som syklet samlet stort sett hele veien. Arne Post rykket til mot den tøffe sistekneiken, men klarte ikke hamle opp med Kristian Oftedal i spurten, som dermed vant den uhøytidelige konkurransen.

- Trikset med å sette gode Stravatider er å passe på å sykle de mest populære bakkene når du er i kjempeform. Bruk det som intervalltrening, sier Kristian Oftedal som har flere sterke plasseringer i mosjonsritt.

28-åringen savnet imidlertid Lars Petter Nordhaug til start, Norges kanskje aller beste landeveissyklist for tiden. Nordhaug skulle etter planen utfordre Strava-kongene i Grefsenkollen i Oslo, men måtte melde pass noen timer før start fordi han ikke følte seg ”100 prosent”.

- Han skulle nok fått hard konkurranse her, og at han ikke stiller fordi han ikke føler seg i toppslag, viser jo at han var klar over den harde konkurransen, sier Martin Hoff som styrer arrangementet.

Neste år tror han det blir enda hardere å kvalifisere seg.

- Det er bare å prøve. Kanskje vi utvider konkurransen litt, sier han.

Resultater Oslos klatrekonge 2013:

1. Kristian Oftedal (Vestre Aker Velo)

2: Arne Post (United Bakeries)

3: Bernt Christian Braaen (TVK)

4: Morten Simonsen Vaeng (Drammen CK)

5: Øystein Seth Fiskå (Ringeriks-Kraft Look)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.