- Vi merker godt uværet. Det ligger mye ”bøss” i løypene, sier Øyvind Amundsen i Skiforeningen til DN Aktiv.

Han hevder det nærmest er umulig å gå på ski i løyper som ikke er oppkjørt.

- Der det ikke er preparert er det ekstremt mye kvister og annet bøss, og i tillegg hardt. Velg løyper som er preparert samme dag eller evt. dagen i forveien, sier han.

 

I Oslomarka er det nå varmegrader selv i høyden. Snølagrene tappes, men det prepareres fortsatt enkelte løyper.

- Vi har tradisjon for å få til løyper på dårlige forhold i marka, så det blir skiføre så lenge det er snø. At det ikke er drømmeforhold er ikke eksepsjonelt. Jeg husker flere år jeg har løpt på barmark juleaften, sier Amundsen.

I høyere strøk av Nordmarka ligger fortsatt bortimot en halvmeter snø. I mildværet som nå herjer går det i klister de fleste steder. Amundsen sier det er lurt å legge sølvklister under skiene.

- Sølvklister er mer motstandsdyktig og bøsset fester seg ikke like lett i smøresonen. Ellers så anbefaler vi å skøyte nå. Det er utrolig fint på dette føret, sier han.

Snø over 4-500 meter
Per Egil Haga ved Meteorologisk Institutt kan ikke love godt skivær de neste dagene.

- Fra i morgen blir det nok litt regn på østlandet, men over 4-500 meter kan dette komme som snø. I fjellet blir det en del nedbør spesielt vestover, og dette vil også komme som snø, sier Haga til DN Aktiv.

Inn mot nyttårshelgen spår han bedre vær og skiføre på Østlandet.

- Det blir mindre nedbør og kaldere. Mot helgen kan det bli pent vær og 4-5 minusgrader, så da får man nok godt skiføre i høyere strøk. I nordlige fjellområdet (Dovre-traktene) vil det i nyttårshelgen bli tilførsel av snø, legger han til.

Sikrere lenger nord
I Midt-og Nord-Norge ser det lyst ut for skientusiastene. Det blir nordvestlig vind og enkelte snøbyger fra Møre og Romsdal og helt opp til Finnmark.

- Det ser vesentlig bedre ut med tanke på skiføre her de neste dagene. Det kan komme mye snø enkelte steder, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga.



Sjekk snødybder landet rundt her.



Les også: Disse terger skifolket mest



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Mørke skyer over norske alpinsteder

Rekordsalg av sportsutstyr (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb