Alle er ikke best på alt. Derfor kårer DN en vinner innenfor fem viktige alpine kategorier. Dette er spesialistene i norsk skikjøring. I en serie artikler vil du nå finne ut hvor du får dekket dine spesifikke behov.

Norges beste toppturområde: Lyngen

Norge har noen av verdens fineste toppturfjell. På en stor halvøy i Troms finner du de aller beste toppene.

Lyngen er helt unikt. Til disse fjellene valfarter en hel skiverden for å finne mektige naturopplevelser og alpine utfordringer. Hit kommer de mest erfarne for å måle krefter med naturen og de litt mindre erfarne for å bli lamslått av vinter-Norge på sitt mest spektakulære.

Halvøy
Fra iskaldt hav strekker kvasse tinder seg opp mot den arktiske himmelen. På rekke og rad langs den 85 km lange Lyngenhalvøya ligger isbreer, svære fjellsider og sorte tinder. Høyest av dem alle er Jiehkkevárri som med sine 1834 høydemeter gir en toppturopplevelse du ikke finner maken til i Norge. Legges turen over hele Jiehkkevárrimassivet er det ikke uvanlig å bruke opp mot 15 timer fra start til slutt. Dette er manndomsprøven for dem som tiltrekkes av norsk vinteralpinisme.

Best i Norge
I vårt landstrakte land er det mange gode toppturområder. Både Romsdalen, Lofoten og ikke minst Sunnmørsalpene puster Lyngen tungt i nakken i kampen om førsteplassen. Fordi det å gå topptur handler mer om mestringsfølelse og store naturopplevelser enn om å være best, er det i utgangspunktet vanskelig å si hvilket område som er det beste. Når turer vurderes opp mot hverandre vil det være subjektive følelser som avgjør hvilken topp vi likte best.

Når Lyngen likevel kåres som nummer 1 er det fordi Lyngen er det mest komplette området i tillegg til at Lyngen fortsetter å gi sine gjester deres livs beste skiminner. Lyngen har blant annet;

  • Et unikt landskap som kombinerer Norges råeste toppturfjell med kystnær natur.
  • Både enkle korte turer og lange ekspedisjonslignende klassikere.
  • Alt fra smått mikroterreng til store isbreer og spisse tinder.
  • Gode snøforhold.
  • Nødvendige overnattingsfasiliteter i umiddelbar nærhet.
  • En nasjonal flyplass halvannen time unna.


Potensielt livsfarlig
Skal du få maks ut av Lyngen-oppholdet må du være i god form, flink på ski og ha gode vurderingsevner i forhold til skred og veivalg. Nybegynnere i toppturfaget bør legge turen til et annet område fordi det meste i Lyngen er større enn hva du har sett før. Eksempelvis er populære turer i Lyngen ofte dobbel så lange som godt besøkte topper i Lofoten.

De siste årene har dessverre vært preget av store skredulykker i Troms og det oppfordres sterkt til å leie en guide som kan ta deg med til områdene hvor snøen er bedre og tryggere. På den måten kan du ha full fokus på å nyte ekstremt god skikjøring.

Midnattstur
April er den beste måneden for toppturer i Lyngen, men også mai kan gi lårdypt pudder i høyden før slush-snøen venter lenger nede. Å stå under midnattsolen halvannen kilometer over bakken er en opplevelse du ikke glemmer. I Lyngen venter et 1500 kvadratkilometer stort lekeland på deg og dine svinger.

Les flere saker på DN Aktiv

- Nordmenn er ikke så gode på ski som de tror

Trening kan gjøre vondt verre

Går på ski til jobben i by'n

Kjemper mot Alpene med norsk «snøgaranti»

Færre snødøgn i Oslo gir OL-bekymring

Her får du mest for pengene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.