Aerob intervalltrening gir bedre resultater enn standard sykehusoppfølging for pasienter med hjerteinfarkt, viser en studie fra K. G. Jebsen Senter for Hjertetrening, NTNU.

- Trening er en viktig del av rehabiliteringen til infarktpasienter, og høyintensiv trening gir bedre resultater enn vanlig opptrening, sier forsker Trine Moholdt til DN Aktiv.

To-tre ganger per uke
107 pasienter var med i studien i Trondheim. De ble rekruttert 2-12 uker etter at de ble syke. Den ene halvparten fikk standardoppfølging med aerob gruppetrening i regi av sykehuset, mens den andre halvparten løp 4X4-intervaller på tredemølle to-tre ganger per uke.

Les om 4X4-intervaller her

Intensiteten lå på 85-95 % av makspuls, og treningsprogrammet varte i 12 uker.

- 89 pasienter fullførte programmet. Begge treningsprogrammene forbedret karfunksjon, hvilepuls og livskvalitet, men maksimalt oksygenopptak økte mer hos dem som gjennomførte intervalltrening, forteller Moholdt.

I tillegg økte HDL kolesterol (den "gode" typen) bare hos dem som trente intervall, ifølge studien.

Fra intervall til taekwondo
Dag Wessel-Berg var en av de 89 som var med i studien. Han trente seg opp med fireminutters intervaller på tredemølle på St.Olav.

- Det var steinhardt, og litt skummelt i begynnelsen. Etter mange år uten trening, har jeg nå tatt opp igjen taekwondo, og det er ganske intensivt det også, forteller 51-åringen som er seniorforsker ved Sintef.

Ettersom aerob intervalltrening (AIT) øker det maksimale oksygenopptaket mer enn vanlig behandling av infarktpasienter ved norske sykehus, kan det være et godt tilskudd eller alternativ til dagens behandling av hjertepasienter, konkluderer forskerne.

 

Holder formen lenger
Ved oppfølging etter 30 måneder hadde det maksimale oksygenopptaket minsket mindre etter aerob intervalltrening enn etter standardoppfølging, viser studien som nylig er publisert i International Journal of Cardiology.

- Pasientene var på kontroll hos oss etter 6 og 30 måneder. Oksygenopptaket hadde falt hos begge grupper da de var inne på 30-månederskontroll, men det falt mindre hos dem som hadde vært gjennom intervallprogrammet. I standardoppfølgingsgruppen hadde det falt drastisk, forteller Trine Moholdt

Det var også klar forskjell mellom gruppene i hvor mange av pasientene som fortsatte treningen på egenhånd etter rehabiliteringsperioden. Etter 30 måneder rapporterte 58 % av standardoppfølgingspasientene og 82 % av AIT-pasientene at de trente to ganger i uken eller mer.

Mentale viktigst
For Dag Wessel-Berg er det mentale aller viktigst:

- Jeg har fått bevist at det går an å presse seg selv etter alvorlig hjerteinfarkt. Det er mange som ikke tør det.

- Nå lever jeg sunnere, har byttet røyk med snus, og trener taekwondo to ganger i uken. Jeg hadde nesten svart belte da jeg ga meg med denne idretten for 10 år siden, og det er moro å være tilbake og kjenne at formen er stigende. Jeg føler ingen begrensninger på hva jeg kan gjøre rent fysisk, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les også:

Sjekk hvilepulsen - det kan forlenge livet ditt

Løper for harde livet

Kom i form med DN Aktivklubb

Les flere treningssaker på DN Aktiv