Ibuprofen og andre typer smertestillende kan dempe plager etter et langt og tøft løp. Derfor er det flere løpere som tar piller før start, og tror at de vil ha mindre smerter underveis i løpet, skriver Runners World.

Denne fremgangsmåten er ikke bare lite nyttig, men kan også være svært farlig, viser ny studie publisert i BMJ Open.

Halvparten på piller
Studien gjennomgikk bruken av smertestillende i forkant av 2010 Bonn Marathon i Tyskland. Av de nærmere 4.000 løperene som deltok i undersøkelsen, svarte 49 prosent at de tok smertestillende før løpet.

Av løperne som hadde tatt piller før løpet var det færre som brøt på grunn av kramper, enn de som ikke hadde tatt smertestillende.

Men etter løpet viste det seg at pillebrukerne hadde betydelig mer muskel- og leddsmerter enn de som ikke hadde tatt piller.

Studien viste at de også hadde fem ganger så stor risiko for å oppleve bivirkninger.

I tillegg var alle ni tilfeller av sykehusinnleggelse i dagene etter løpet blant de som hadde tatt smertestillende i forkant av løpet. Tre hadde markert lav eller ikke-eksisterende urinmengde, som kan være et tegn på nyresvikt, fire hadde gastrointestinal blødning, og to hadde hjerteinfarkt, eller en form for mild hjerteinfarkt, ifølge løpemagasinet.

Vi konkluderer med at bruk av smertestillende før og under utholdenhetsidretter kan utgjøre et alvorlig helseproblem som bør tas opp, skriver forskerne.

- Farligere enn folk er klar over
Espen Tønnessen, fagsjef for trening i Olympiatoppen, kjenner til problemstillingen.

- Det har vært brukt endel av utøvere på mosjonistsiden. Jeg er kjent med at det er mye farligere enn folk er klar over, og at det mest sannsynlig har vært knyttet dødsfall til slik bruk, sier han til DN.no.

Tønnessen mener det er et tankekors at mange kaster i seg piller for å gjennomføre løp.

- Det er betenkelig med slik bruk av smertestillende med tanke på at vi driver med trening og konkurranse av helsemessige årsaker, og så bruker man slike medikamenter, som viser seg i denne undersøkelsen, og som også har vært indikert tidligere, gir endel alvorlige helseutfordinger, sier han.

Tønnessen håper flere får øyene opp og ser at denne bruken er farlig.

- Når denne dokumentasjonen foreligger, så er det viktig at den blir spredd og at folk tar det på alvor, sier han, og oppfordrer;

- Ta forskningen på alvor, og ikke gjør det selv om man kanskje har hatt gode opplevelser i forhold til at man ikke bryter løp.

- Hele hovedårsaken til at vi driver med idrett og mosjon, er jo nettopp for å få et bedre liv og en bedre helse, og å gjøre noe som er meningsfylt og noe vi liker. Det er ikke for å ødelegge helsen, sier Tønnessen.

Les flere saker på DN Aktiv

Superform på 50 dager

Mølleøkter for alle nivåer

«Løpeboom» skader mange

Tar løpebølgen helt ut

Har du vondt noe sted når du løper? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.