Blant 6200 påmeldte deltagere i Stoltzekleiven Opp kommende lørdag finner vi trioen Henrik Ingebrigtsen, Sindre Buraas og Thorbjørn Ludvigsen. Tre svært forskjellige løpere, men alle med ekstreme egenskaper innenfor hver sin gren.

1500-meter løper Henrik Ingebrigtsen er omtalt som Norges nye løpskomet og har imponert med sterke resultater internasjonalt de siste årene, med EM-gull i 2012 som bestenotering. Buraas er landets beste langdistanseløper og kvalifiserte seg til finalen på 5000-meteren i VM i Moskva i år. DN har flere ganger omtalt treningen hans som blant annet inneholder svært mange timer på den kenyanske høysletta.

Men begge disse vil få hard kamp fra den lokale helten Thorbjørn Ludvigsen, som nærmest har spesialisert seg på å løpe opp Stoltzen i Bergen. Han er også norsk mester i motbakkeløp 2013. Lørdag morgen møtes de løpsterke guttene på havnivå vestpå. Så venter i underkant av ni minutter konkurransetid der melkesyren garantert pumper stort sett hele veien.

O2-dyst
- Dette blir tidenes O2-dyst. Vi har aldri hatt så mange sterke løpere til start. Det blir meget spennende å se hvem som vinner dette, sier løpsleder Owen Westergård til DN Aktiv.

Han er så godt som sikker på at en av de nevnte stikker av med seieren og det til tross for at startlistene er proppfull av høy O2 og smertesøkere.

- De er vel landets beste løpere. Men Stoltzen er spesiell. Det er sannelig ikke sikkert at løpere som Buraas og Ingebrigtsen som tilhører verdenseliten klarer å slå Ludvigsen som bruker Stoltzen som intervallbakke.

Det er avdøde Jon Tvedt som forstsatt har rekord i den korte men steintunge løypen. Han løp i sin tid på 8 minutter og 13 sekunder. Kun Ludvigsen har vært i nærheten med 8 minutter og 23 sekunder.

- Løpet er en ren melkesyreeksplosjon, det er ingen hjelp å få ved å ligge bak og "hvile" seg til spurt. Det er full fres fra første meter, sier Westgård.

Tror på "1500-løperen"
Leif Inge Tjelta ved Universitetet i Stavanger har selv testet Henrik Ingebrigtsen og tror han stikker av med seieren.

- Jeg kjenner Henrik så godt at jeg vet han ikke stiller i dette uten at han tror på seier. Jeg er ganske sikker på at enten han eller Buraas kommer til å vinne. De er begge på et annet løpsnivå enn spesialisten Ludvigsen. Jeg blir iallefall meget imponert hvis Ludvigsen vinner, sier Tjelta.

Tjelta påpeker at konkurransen er veldig spesiell og at det derfor blir spennende å følge tetkampen når Norges beste løpere stiller.

- Når det er så bratt vil man få melkesyre og andre problemer ganske fort. Dette blir en konkurranse i hvem som takler smerten best, sier Tjelta.

Også blant kvinnene er det flere svært sterke utøvere til start. Blant annet årets Norseman-vinner Inger Liv Bjerkreim Nilsen og skiløper Heidi Weng. De er begge drevne motbakkeløpere men møter hard motstand fra skiløper Kristin Størmer Steira og den lokale motbakkeløperen May Britt Buer.

Stoltzekleiven Opp har pågått siden 1979 og arrangøren kaller løpet alle «motbakkeløps mor». Deltakerveksten de siste årene skyldes i stor grad lokale bedrifters satsing på fysisk helse for ansatte. Også i Oslo arrangeres det lørdag motbakkeløp. Oslos Bratteste har opplevd formidabel vekst siden oppstaren for fem år siden. Nå er nesten 2500 deltager påmeldt.

Les mer om treningen til favoritt-trioen her:

Sindre Buraas:

Tren som en kenyaner - løp som en kenyaner

Finner toppformen med ny teknologi

Tempotrikset alle løpere bør kunne

Henrik Ingebrigtsen:

Treningen som gir enorme 02-resultater

- Jeg er en intervallperson

Thorbjørn Ludvigsen:

- Trener råskapen min

- Slipper å høre min egen pust

Sjekk Stoltze-kongens 02-opptak (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.