Sterke ski- og terrengløpere som Jens Arne Svartedal, Eirik Kurland Olsen og Lasse Blom ”parkert” av sivilingeniøren som de siste årene har deltatt i flere og flere motbakkeløp.

- Jeg er et treningsprodukt, men profiterer på at jeg har gunstig fysikk for å drive motbakkeløp. Kroppen er veldig lett (64 kg på 182 cm), og dette er nok delvis medfødt. Jeg har aldri drevet organisert idrett som ung. Likevel har jeg praktisert en del løp, sykkel og langrenn gjennom det meste av livet, men det var aldri seriøst i ungdommen, forteller sivilingeniøren i datateknikk som er ansatt som systemutvikler hos dataselskapet ON Property.

Å studere tidene til Ulf Holmen i motbakkeløpet Eggekollen Opp sier det meste. Det startet med knallsterke 19.56 i debuten i 2009, og året etter kom tiden ned i 19.02. I fjor ble persen presset ned i utrolige 18.31 på de 400 høydemeterne på rundt fire kilometer, og da var det kun fire stykker foran datamannen på resultatlista totalt.

I år går det enda raskere med seire i Til Topps i Asker og Kolsåstoppen Opp, og i sistnevnte konkurranse presset han Jens Arne Svartedals løyperekord ned med nesten halvminuttet. I Dokka Opp i våres parkerte han spreke og meritterte løpere som Lasse Blom og Erik Kurland Olsen. Kun Øystein Mørk, en av Norges beste motbakkeløpere, klarte å komme seg noen sekunder foran han. Da hadde til gjengjeld Holmen varmet opp med å løpe Dokka Opp både opp og ned på forhånd.

Løper kun i skog
Bak navnet på resultatlistene står det verken BUL, Tjalve eller Liungen. Det står kort og godt Privat.

- Jeg trener ikke sammen med noen idrettslag. Det blir for det meste alene, men en sjelden gang sammen med andre, sier Holmen. Grunnlaget for kondisjonen har han lagt i skogen. Både sommer og vinterstid har Holmen holdt seg mye utendørs.

- Hvordan ser treningsprogrammet ditt ut nå om sommeren?

- Jeg sykler tre mil om dagen fram og tilbake til jobb i Asker i rolig tempo. I tillegg blir det fire-fem løpetreninger i uka, som oftest to motbakkeintervaller og to-tre lange turer på halvannen til to timer. Jeg legger stor vekt på å variere intensiteten og i tillegg trene spesifikt. Jeg løper alltid i skogen, aldri på asfalt, heller ikke innendørs. Jeg har faktisk aldri vært på et treningssenter, sier 41-åringen som ikke har bil.

Jobben som systemutvikler er naturlig nok stillesittende, så Holmen bruker bena så ofte han kan ellers.

Løper ikke vinterstid
- Men hva gjør du om vinteren, blir det mye løping da også?

- Nei, jeg sykler en mil om dagen utendørs til jernbanestasjonen for å ta toget til jobben. I denne perioden løper jeg ikke, men går mye på ski, gjerne mellom 2000 og 3000 kilometer i løpet av en sesong. I vintersesongen trener jeg mindre intensivt og har gjerne et betydelig innslag av lange skiturer på over fire mil.

- Du har jo hatt stor framgang hvert år, hvordan har du funnet ut på hvilken måte du skal trene?

- Jeg har lest bøker, blant annet bøkene til Thomas Alsgaard, Svein Tore Samdal og Aukland-brødrene. Dessuten har jeg jo prøvd meg fram litt selv, sier motbakkeløperen fra Lier.

Holmen deltar kun i fire-fem motbakkeløp årlig.

- Jeg har også vurdert å bli med i et skirenn, men teknikken er alt for dårlig til å hevde seg der. Det minner mistenkelig om kugalskap i siste stadium, sier han.

Les flere saker på DN Aktiv

Riktig styrke - bedre teknikk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.