En fersk undersøkelse utført av Norstat på vegne av Norsk Osteopat Forbund viser at nær halvparten av de som trener på treningsstudio har pådratt seg belastningsskader etter treningsoppstart.

– Vi opplever hvert år at mange kommer til oss med belastningsskader etter treningsoppstart i januar. Mange blir for ambisiøse når de skal begynne å løpe eller løfte vekter, og ender opp med å påføre seg mer smerte og ubehag enn treningsglede, sier Helge Skåtun, osteopat og leder i Norsk Osteopat Forbund.

1000 personer ble spurt, hvorav 498 kvinner og 502 menn. Ser man på aldersgruppene er det 65 prosent under 30 som trener på treningsstudio. Av disse melder to av fem at de har pådratt seg skader som følge av treningen. For én av tre har belastningsskaden gjort at de må holde seg unna treningen mer enn én uke.

– Når man trener, brytes vevet ned og kroppen bruker noe tid på å gjøre musklene og senene sterke igjen. Overbelastning oppstår når man trener for hardt og bryter ned vevet for mye. Dersom man ikke lar kroppen få hvile, fortsetter man å irritere skaden. Flere av våre medlemmer oppgir at de i disse dager behandler spesielt mange pasienter som trenger hjelp til å håndtere smerter og plager etter treningsoppstart, sier Skåtun.

Beskyttes mot egen iver
Han mener mange må beskyttes mot seg selv og sin egen iver etter å nå sine treningsmål. Dette ansvaret ligger først og fremst hos den enkelte, men både treningsinstruktører og personlige trenere har mer å tjene på å ta hensyn til hvilken form folk er i, fremfor alltid å oppfordre til å «gi alt».

Produktsjef for personlig trenining i Elixia, Atle Arntzen, synes undersøkelsen er overraskende.

– Ja det høres mye ut, men slike undersøkelser tar jeg alltid med en klype salt. Det er mange faktorer som spiller inn her, sier han.

– Som hva da?

– Hva er en belastningsskade og hva er bare stiv muskulatur. Vi opplever at mange tror noe er galt når musklene er støle. Å begynne å trene styrke er å utsette kroppen for noe man aldri, eller sjelden, har kjent på før. Mange forveksler skader med stølhet. Men vi skal uansett ta disse tallene seriøst, sier Arntzen.

Han mener folk flest ikke har nok kunnskap om styrketrening og det nesten er å tro på julenissen å begynne å trene og tro at alt skal gå som smurt.

– Man lar seg lett rive med i starten, og sammenligner seg med de som er litt bedre trent. Dermed går noe fort galt.

– Dere har senket aldersgrensen til 15 år på sentrene. Er ikke det for ungt?

– Nei. Enten du er 15 eller 40, så er det de færreste som har utdannelse innen trening. Det er de samme problemene som oppstår uansett alder. Grunnen til at vi tilbyr alle nyinnmeldte to pt-timer er nettopp for å unngå for mye skader på sentrene, sier Arntzen.


















Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.