Vitamintilskudd på bokser og flasker er milliardindustri. Nordmenn bruker nesten 3 milliarder kroner hvert år på kosttilskudd.

Nå viser ny forskning at vitaminpiller kan skade kroppens eget forsvar. Inntak av kosttilskudd i forskjellige former kan forstyrre den fine balansen i cellene våre og dermed gjøre vondt verre, skriver forskningsmagasinet Apollon.

– Vi tenker at antioksidanter er bra for oss fordi de beskytter cellene mot oksidativt stress som kan gjøre oss syke. Men kroppen vår har en enorm evne til å takle stress, sier Hilde Nilsen, som leder en forskergruppe på Bioteknologisenteret ved Universitetet i Oslo til magasinet.

Hun viser til nye forskningsresultater som viser at stressresponser faktisk er viktige for å hindre at arvestoffet vårt forvitrer.

– Jeg frykter at den fine balansen i cellene våre kan bli forstyrret når vi supplerer kostholdet vårt med vitaminpiller, sier Nilsen.

Enormt forbruk av kosttilskudd
Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) har undersøkt hvor mye nordmenn brukte på kosttilskudd i 2012:

  • 70 prosent av befolkningen kjøpte kosttilskudd i fjor.
  • Til sammen brukte vi nærmere 3 milliarder kroner på piller eller drikker som er ment å supplere kostholdet.
  • Det betyr at hver enkelt av oss som kjøpte kosttilskudd, i snitt brukte 1400 kroner.
  • Mange av oss bruker kosttilskudd som del av alternative kostholdsprogram eller i doser som overskrider anbefalingene i pakningsvedleggene.

Kilde: nifab.no

Nyttig for noen
Et kosthold i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger gjør at de fleste får i seg det de trenger av næringsstoffer gjennom maten de spiser. Ifølge Helsedirektoratet er kosttilskudd unødvendig dersom du har et variert og sunt kosthold.

Det påpekes likevel at det for noen er nyttig med kosttilskudd:

  • Dersom du ikke spiser fet fisk regelmessig, bør du ta et daglig tilskudd av tran eller et annet omega 3-tilskudd.
  • De som ikke har et tilstrekkelig inntak av vitamin D, bør ta tran eller et annet vitamin D-tilskudd daglig i perioder av året med lite sol.
  • Personer med lavt energiinntak bør vurdere å ta et multivitamin-mineraltilskudd.
  • Kvinner i fertil alder bør ta folat hver dag fra én måned før forventet befruktning og graviditetens første 2-3 måneder.
  • Enkelte kan ha behov for jerntilskudd. Dette gjelder særlig kvinner som menstruerer. Du bør imidlertid snakke med legen din eller annet helsepersonell før du begynner med jerntilskudd.

- Vær forsiktig med å ta flere tilskudd som inneholder samme næringsstoff. Det kan gi helseskader, advares det på Helsenorge.no.

Les flere saker på DN Aktiv

Styrk kroppens grunnmur

Slik undersøkes hjertet ditt under trening

Drittlei doruller og dugnad

Når knallhard trening blir litt for hardt og lite knall (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.