Jeg trenger rundt 12 uker med spesifikke maratonøkter før et viktig løp. Jeg løper mellom 200 -250 kilometer per uke. Den siste tiden før et maratonløpet slapper jeg godt av. For eksempel kan en uke se slik ut: Mandag løper jeg én time, tirsdag 50 minutter, onsdag 30 minutter, torsdag treningsfri, fredag 20 minutter, lørdag 15minutter. Søndag er det løp. Da kommer overskuddet som jeg skal bruke i konkurransen.

Øktene på halv/hel-maraton er ganske like. Bortsett fra at maratonøktene går i maratonfart over lengre tid, mens halvmaraton er litt hardere men over kortere tid. På maratonøkter må jeg trene på å drikke underveis. Det høres lett ut, men det er det ikke. Å løpe med høy intensitet og drikke søt sportsdrikke er en kamp. Magen må læres opp til å tåle sportsdrikke. Jeg har hatt store problemer med å innta søt væske, så gleden ble stor da smaksfri sportsdrikke kom på markedet. Det er viktig å finne din egen riktige drikke som magen tåler. Sportsdrikke er ofte veldig søt, hvis du blander slik det står anvist.

Har man funnet overskuddet før løpet så handler maraton om disponering av krefter. De aller beste løpene er løpt med negativ splitt, det vil si at siste halvdel av løpet går raskere enn første. De aller fleste mosjonister løper med positiv splitt, alså første halvdel raskere enn siste. Det gir en dårlig opplevelse, og løpingen blir heller ikke optimal. Sats derfor på å løpe fortest til slutt.

Starten er viktig. Det er i startfasen av et løp du legger hele fundamentet for den totale prestasjonen. Du har masse å hente ved å disponere kreftene riktig. Du kan også ødelegge hele løpet hvis du ikke takler de første kilometerne smart.

Hold deg til tempoet du har tenkt selv om du føler deg opplagt og tent. Bare la de andre løpe i fra deg. Behold roen, finn rytme og vent med å øke tempoet til senere i løpet. Har du disponert kreftene smart, vil du ta igjen løpere som har startet for hardt. Å passere andre gir ekstra krefter frem mot mål.

Tips mot halv/helmaraton:

  • Start med karbohydrater/sportsdrikk tre dager før løpet.
  • Dagen før pleier jeg å ta imodium(leggetid)
  • På selveste dagen beveger jeg meg i fem-seks minutter før jeg spiser en lett frokost tre timer før start. Husk det er det som du spiser dagen før du bruker på løpet. Jeg spiser lett frokost som frokost som loff og havregrynsgrøt. Et par kopper kaffe er et must.
  • Det er lurt å fylle på med sportsdrikke to-tre timer før start.
  • Ikke glem å gå på do. Det er lurt å ta imodium rett etter dobesøk. Drikk vann frem til start..


Kirsten Maraton Melkevik (42) er en av landets beste langdistanseløpere.
Klubb: IL Gular
Trener: Leif Inge Tjelta
Sivilstatus: To barn
Yrke/stilling: fysioterapeut/Drevelin Aktiv

 
Kåret til Norges beste langdistanse løper (Gullskoen) i 2007 og 2008
Deltakelse i: EM, VM, og OL
Deltakelse i motbakkeløp: EM 3pl, VM 4pl
Personlige rekorder:
3000m 8,58(2008)
Halvmaraton 1.10(2008)
10000m 32,31(2008)
Maraton 2.29.12(2007) 2.29.39-(2008)
5000m 15.50(2007)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.