Kvinner er like godt rustet til å trene tung styrketrening som menn, det kan til og med se ut som de tåler treningen bedre. Det sier personlig trener Martin Norum, som mener kvinner generelt ikke bør være redde for å ta i når de løfter vekter.

– Det virker også som om damer takler en høyere totalmengde av trening noe bedre, i tillegg til at innhentingstiden mellom styrkeserier er kortere, sier Norum, som viser til forskning som tyder på at mange kvinner har bedre innhentningsevne enn menn etter tung styrketrening, og dermed kan trene oftere.

Individuell variasjon

Norums påstand får delvis støtte fra førsteamanuensis Gøran Paulsen ved Norges idrettshøgskole (NIH). Han erkjenner at det foreligger studier som indikerer at kvinner har bedre evne til restitusjon, men mener likevel det ikke forligger «solid» dokumentasjon for å hevde at dette er tilfellet for alle.

Førsteamanuensis Gøran Paulsen ved Norges Idrettshøgskole.
Førsteamanuensis Gøran Paulsen ved Norges Idrettshøgskole. (Foto: Dagens Næringsliv)
Fordi den individuelle variasjonen er stor, mener han det blir misvisende å si at kvinner restituere raskere enn menn når man snakker til enkeltpersoner.

I kroppen har vi to ulike muskelfibre: Type én som er trege og utholdende. Type to som er eksplosive og sterke. Ifølge Norum er kan årsaken til at kvinner ser ut til å tåle trening bedre forklares ut fra sammensetningen av fibre i musklene. En muskel hos kvinner består av mer type 1-fibervev enn hos menn. Det bekrefter Paulsen.

To øvelser som skal gi rumpa supersprett
Personlig trener Martin Norum viser øvelsene sterke jenter elsker.
01:02
Publisert:

– Kvinner har ikke flere, men de kan ha større type én- enn type to-fibre. Menn har typisk større type to-fibre enn type én, forklarer han.

– Teoretisk kan en muskel med stor andel type én-fibre være mer robust og tåle mer trening enn type to-fiber. Jeg er imidlertid usikker på hvilken fibertype som henter seg inn raskest etter relativt lik treningsbelastning, sier førsteamanuensen.

Ubegrunnet frykt

Selv om kvinner muligens kan trene hardere og oftere enn menn, er frykten for å bli stor og muskuløs ubegrunnet hos de aller fleste kvinner, påpeker Norum.

– Dette fordi potensialet for muskelvekst er lavere i kvinnekroppen som følge av hormonelle forskjeller, sier pt-en.

Mer muskelmasse gir bedre helse og økt forbrenning, påpeker personlig trener Martin Norum.
Mer muskelmasse gir bedre helse og økt forbrenning, påpeker personlig trener Martin Norum. (Foto: Mikaela Berg)
Paulsen ved NIH er enig i at menn kan oppnå mer muskler – fordi de jevnt over har mer muskler i utgangspunktet.

– Men det er store individuelle forskjeller i responsen på styrketrening, understreker han.

Dersom treningen i hovedsak består av øvelser for de store muskelgruppene, vil du sannsynligvis merke at disse vokser noe, forklarer Norum.

Det siste jenter bør være redde for, er å våkne med «for store» muskler, ifølge pt-en.

– Det så mange fordeler med mer muskelmasse i form av helseeffekter og økt forbrenning. Noen får muskler enklere enn andre, men jeg lover at du rekker å stoppe i tide, sier Norum, som også har skrevet bok om kvinner og styrketrening.

Er målet å bli sterk, bør hovedvekten av treningen ligge på et lavere antall repetisjoner og gjerne flere serier, råder den personlige treneren.

– Dette kan eksempelvis være tre til seks repetisjoner kombinert med et høyt antall serier, gjerne fra fire til åtte, som eskalerer etterhvert som du vender deg til treningen, sier han.

Ifølge professor Truls Raastad ved Seksjon for fysisk prestasjonsevne på Norges idrettshøgskole kan kvinner generelt gjerne ta litt hardere i.

– Vår forskning viser at jenter som driver med styrketrening har en tendens til å ligge under optimal belastning. De presser seg ikke like hardt som menn, og det kan muligens forklare hvorfor de restituerer raskere, sier Raastad.

Les også D2-saken Det sterkeste kjønn: Bikini fitness er den nyeste og raskest voksende kroppsbyggertrenden  (for abonnenter)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.