Petter Northug ligger allerede utslått i gresset, mens den ene etter den andre stuper i bakken øverst i Bymarka i Trondheim. Men det er én som står: Oddvar Brå, mannen bak det hele.

Johannes Høsflot Klæbo (20) hiver etter pusten. Kort tid etter kommer en ny skiløper inn mot mål: Petter Northug jr. (31) spurter over målstreken og markerer det hele med å rope ut et solid kraftuttrykk. Så deiser han i bakken ved siden av Fjellseter kapell og roper ut sitt eneste budskap til verden denne kvelden.

– Æ hate livet mitt.

Så kaster Northug et blikk på klokken sin.

Én gang i året møtes skiløpere, orienteringsløpere og løpere til dyst i Bymarka i Trondheim. Distansen er som alltid fem kilometer og høydeforskjellen 207 meter. Bråtesten er blitt en ekte trøndersk klassiker, med intervallstart. Det sies at den som greier å løpe distansen under 20 minutter, har gode muligheter til å gå verdenscuprenn i vinter, forutsatt at en er skiløper, selvsagt.

Northug greide det denne gangen med tiden 19.58, Høsflot Klæbo akkurat ikke med 20.07.

Ikke syretest

I myldret av slim og oppkast, ben og armer, står skilegenden Oddvar Brå (66) med et bredt glis om munnen. Dette er hans verk alene. Det er han som er årsaken til at skiløpere og løpere jevnlig tester formen i nettopp løypen hans. Men det tok sin tid før han fant akkurat denne løypen.

Oddvar Brå brukte lang tid før han fant den perfekte testløypen i Trondheim. Selv nøyer skilegenden seg med å se løperne ta seg opp den fem kilometer lange traseen.
Oddvar Brå brukte lang tid før han fant den perfekte testløypen i Trondheim. Selv nøyer skilegenden seg med å se løperne ta seg opp den fem kilometer lange traseen. (Foto: Øystein Lie)

– Jeg lå om nettene og tenkte mye på hvor en slik testløype kunne ligge. Tanken var å ha en test som samsvarte tredemølle på ski eller på bena, at den kunne fungere som en utendørs testlab, sier Brå.

Brå forteller at han på midten av 2000-tallet bestemte seg for å finne den perfekte løpstesten for skiløpere. Men selv Brå, som kjente Bymarka som sin egen bukselomme, slet med å finne ut hvor den ultimate testen kunne plasseres.

– Planen var at løypen ikke skulle være en syretest, men en kapasitetstest der forholdene var så å si like hver gang uansett om det er vår, sommer eller høst, mye eller lite vind, regn eller ikke regn. Løypen måtte være rundt 20 minutter og kreve at en tar ut det beste av seg selv, lar hjulene gå, forteller Brå.

Omsider fant han den ultimate løypen.

– Er løypen for bratt, få en ofte syre og blir hindret i å ta ut maks. En annen fordel er at løpesteget alene ikke avgjør hvem som kommer best ut av det. Løypen favoriserer verken langrennsløpere eller de som foretrekker å løpe flatt. Den løper best den som står på hele tiden og ikke glemmer seg, altså den med best indre disiplin. En skal ligge på syregrensen og nesten like det, sier han.

Ikke bare skiløpere

I den første tiden gikk Brå og merket opp løypen selv. Skiløper etter skiløper ble sendt oppover for å sjekke råskapen i hjerte og lunger før sesongen. En av dem var Eldar Rønning, innehaver av den åttende beste tiden noensinne, 19.02 minutter en høstdag i 2014.

– Jeg var i knallform og perset med et halvt minutt. Det var før VM i Falun og jeg hadde hatt min beste treningshøst noensinne, minnes Rønning (35), som i dag er finansrådgiver i Sparebank 1.

Rønning fikk riktignok ikke vist frem potensialet sitt i mesterskapet denne sesongen. Han lyttet ikke nok til kroppen, og fikk betennelse på nyrene og dermed var det full stopp. Rønning forteller at blant andre Didrik Tønseth, Sjur Røthe, Petter Northug jr., Niklas Dyrhaug og ham selv innimellom brukte Bråløypa i Bymarka som testløype.

– Det er mange skiløpere som kommer til Trondheim for å teste seg selv i Bråløypa, det er blitt en attraktiv test for unge skiløpere. Men også friidrettsutøvere løper der, og løypen er blitt en fin møteplass for flere idretter som krever høy kapasitet. For min del var det morsomt å sammenligne egne tider for å finne ut hvilket nivå du var på. Dette er en klassisk hardøkt som er litt mer teknisk og krever fart i beina, sier Rønning.

I år var det ingen Rønning å se under Bråtesten.

– Jeg kommer tilbake når jeg endelig aksepterer det lave nivået jeg er på, sier han og ler.

Utendørs testlab

Øyvind Sandbakk har forsket på hvilken trening som gjorde flere generasjoner suksessrike langrennsløpere best. Han forteller at Bråtesten fungerer som et utendørs testlabratorium.

– Tor-Arne Hetland anbefaler å løpe den. Den som har en positiv utvikling i Bråtesten, vil høyst sannsynlig også ha en positiv utvikling i sporet, sier Sandbakk.

Han er tidligere langrennsløper og nå daglig leder ved Senter for toppidrettsforskning og fagansvarlig ved Olympiatoppen i Midt-Norge – og følgelig en nær samarbeidspartner med Hetland, som er trener for langrennslandslagets herrelag.

Johannes Høsflot Klæbo er i rute før vinteren. I Bråtesten perset han med 20 sekunder.
Johannes Høsflot Klæbo er i rute før vinteren. I Bråtesten perset han med 20 sekunder. (Foto: Øystein Lie)

– Bråtesten krever taktomslag og evnen til å dra ut i lettere partier, og er ganske likt det du møter i en skiløype. Selv om du bommer litt på åpningsfarten er det mulig å hente seg inn igjen i denne testløypen. Den bratteste stigningene kommer først på slutten, sier Sandbakk.

I dag finnes pulsbelte og klokker med gps som kan gjøre utøvere tryggere i treningssituasjonen, men Bråløypen er en annen måte å ha kontroll på formen på, ifølge Sandbakk.

– En rulleskitest er bra i seg selv, men resultatet er i større grad avhengig av forholdene. Er det kaldt, kan det være vanskeligere å ta stavtak. Er det vått, ruller hjulene dårligere, sier Sandbakk.

Sandbakk sier at løping i motbakke tar vekk det tekniske ved løpingen, og at det er motoren som får kjørt seg. Han forteller at Therese Johaug og Heidi Weng er gode løpere, og trekker frem Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug på herresiden.

Hvis man ikke har en Bråløype nær der man bor kan en tredemølle være løsningen, er Sandbakks tips.

Johannes Høsflot Klæbo herjet i verdenscupen i langrenn i vinter. I Bråtesten i Bymarka i Trondheim ble han nummer fem.
Johannes Høsflot Klæbo herjet i verdenscupen i langrenn i vinter. I Bråtesten i Bymarka i Trondheim ble han nummer fem. (Foto: Øystein Lie)

– Når vi tester skiløpere, er møllen på 10,5 prosent stigning, det samme som motbakkeløpere bruker når de skal finne ut kapasiteten sin. Orienteringsløpere har fem prosent stigning på møllen, mens baneløpere har 1,7 prosent i hensikt å kompensere for tapet av luftmotstanden, sier Sandbakk, men legger til:

– Det er ikke motbakke i seg selv som gjør en til en verdensmester. En kan ikke si at Ola Vigen Hattestad og Jens Arne Svartedal vokste opp i nærheten av mange bakker, sier Sandbakk.

«Full pinne»

Petter Northug jr. kommer seg på bena, løper rett til bilen og setter seg inn. Det nye stjerneskuddet Johannes Høsflot Klæbo, som slo gjennom ti år etter at Northug ble rikskjendis, tar den verbale støyten etter løpet.

– Det stemte bra, det var full pinne og en jobb mot seg selv. Jeg perset med 20 sekunder og er i rute, sier Høsflot Klæbo, som endte som nummer fem.

Kom, løp og gikk. Petter Northug ble ikke lenge før han dro fra målområdet ved Fjellseter kapell i Bymarka.
Kom, løp og gikk. Petter Northug ble ikke lenge før han dro fra målområdet ved Fjellseter kapell i Bymarka. (Foto: Øystein Lie)

At Northug ble nummer tre og slo ham med ni sekunder, bryr han seg lite om. Høsflot Klæbo forteller at han, som den trønderske skiløperen han er, av og til bruker Bråløypa som test på hvordan formen ligger an.

– Er du god her, er du godt trent. Så enkelt er det, sier Høsflot Klæbo.

Premier og fruktkurv er delt ut, og folk begynner å dra hjem. Den femte Bråtesten er over, og ingen greide å hamle opp med orienteringsløperen Dag Blandkjenn fra Kristiansand som ble klokket inn på 19.46 minutter.

Nå er det folkets tur frem til neste høst til å finne ut hva de er laget av. Løypen er tydelig skiltet og tilgjengelig for alle og enhver. Også for Oddvar Brå, som har bivånet det hele fra sidelinjen. Men mannen som selv var kjapp i løpeskoene i sin langrennskarriere, kommer med en innrømmelse:

– Jeg har aldri løpt løypen selv. Aldri, sier Brå og legger til:

– Det er mange som ikke tror meg, men det er helt sant. Jeg har konkurrert nok i mitt liv.(Vilkår)

Slik blir en kajakk til
Total tid på produksjonen er omkring seks minutter.
01:25
Publisert: