Alle er ikke best på alt. Derfor kårer DN en vinner innenfor fem viktige alpine kategorier. Dette er spesialistene i norsk skikjøring. I en serie artikler vil du nå finne ut hvor du får dekket dine spesifikke behov.

Norges beste terrengpark: Hafjell



I det gamle OL-anlegget er storslalåmski byttet ut med twintip-ski. Nå reiser unge jibbere til Oppland for å leke i Norges beste terrengpark.

På den ene siden av E6 renner Lågen sakte nedover Gudbrandsdalen. På andre siden renner en elv av unge twintip-spirer, eller jibbere som de også kalles, inn i Hafjells gondol. På toppen av det gamle OL-anlegget venter Norges beste parktilbud. Fra utgangen av gondolen har parkkjørerne tre valgmuligheter. Her velges park ut fra ferdighetsnivå.

Stor variasjon
De yngste twintip-entusiastene tar til høyre når de går ut av gondolen og finner ”Frontyard-parken”. Her er små elementer plassert i en slak bakke som gir trygge omgivelser for de minste. De viderekomne finner mer glede i ”Backyard-parken” som inneholder små elementer de fleste kan more seg med. Dette er parken som åpner tidlig på sesongen og dermed stedet du prikker inn formen før jul. For å skape en naturlig progresjon i skikjøringen øker lengden på hoppene med en meter for hvert hopp du forserer nedover parken. Denne progresjonen fortsetter inn i ”Main Park” som ligger et par hundre meter nedenfor gondolen og inneholder de mest krevende elementene.

«Rogern»
I tillegg til disse tre parkene har Hafjell en siste overraskelse til parkbrukerne. Nemlig «Rogern» som er Hafjells største hopp. Konstruksjonen er oppkalt etter den tidligere snowboardproffen Roger Hjelmstadstuen (34) som nå er parkansvarlig i Hafjell. Gjennom hele 2000-tallet kjørte Hjelmstadstuen snowboard i verdens beste parker. Der lærte han hva som trengs for å lage god park og har blant annet innført daglig vedlikehold i Hafjell-parkene. Dette enkle grepet gjør parkopplevelsen tryggere og bedre fordi elementene ikke rekker å bli i dårlig forfatning før de vedlikeholdes på ny. Slik holdes landingene isfrie og sjansen for at skiene hekter på hoppkanten minker. Hjelmstadstuen har også sørget for at hoppene er luftigere, har kortere buer, lengre landinger og mer sprett.

Populære parker
Som Norges tredje største alpinanlegg har Hafjell skjønt at det lønner seg å satse på terrengpark. Fordi den nye generasjonen skikjørere krever gode terrengparker må alpinanlegg som vil tilfredsstille hele familien ha en god park på sitt repertoar. Hafjell har klart å lage et parktilbud som er både lønnsomt og lukrativt. Enkelte dager går så mye som 20 % av heisturene med til å frakte folk til parkene. I ”Backyardparken” alene kjøres det noen dager over 5000 turer. Hemmeligheten bak den store aktiviteten er at alle skikjørere uavhengig av ferdighetsnivå finner noe som frister. Her må du ikke være ekspert for å ta en tur i parken.

Forbedringspotensial
Selv om Norske parker har blitt bedre de siste årene er det fremdeles langt opp til de er på høyde med det beste i utlandet. Hafjell har gjort mye riktig, men mangler fremdeles flomlys, en virkelig god railpark og de aller største hoppene. Noe av dette prøver Hafjell å rette opp i foran årets sesong ved å bygge ny hoppllinje og railpark. I tillegg sørger nye snøkanoner for rekordtidlig åpning av parken.

Utfordrere
Trysil og Vierli har begge terrengparker som kan måle seg med Hafjells parktilbud. Når Hafjell likevel blir titulert ”Norges beste terrengpark” er det fordi Hafjell har den mest komplette parken. I fjorårssesongen var Hafjells park bedre formet og vedlikeholdt enn parken på Vierli mens Trysils hovedproblem er deres treige parkheis. På Hafjell gir en kjapp t-krok deg mange turer på kort tid slik at du får kjørt intensivt i parken. I tillegg har Hafjell satset stort på den sosiale biten og tilbyr eget hus i ”Main Park” med sitteplasser, gratis wifi og musikikanlegg.

Les også: Her får du mest for pengene

Å spørre hva Trysil ikke tilbyr sine besøkende barn er enklere enn å spørre hva de tilbyr. Her har de nemlig det aller meste.
Å spørre hva Trysil ikke tilbyr sine besøkende barn er enklere enn å spørre hva de tilbyr. Her har de nemlig det aller meste. (Foto: Thomas Haugersveen)

Norges beste Barneområde: Trysil



Norges største alpinanlegg har et komplett tilbud for barn. Her ligger forholdene til rette for at barna skal elske å stå på ski. Man kan nesten lure på om det blir for mye av det gode.

Trysils svenske eiere har skjønt at det er større sjans for at barnefamiliene kommer tilbake hvis barna trives. Derfor har de lagt mer enn godt nok til rette for barnslige skigleder. Her går det nesten ikke en dag uten at barn blir tilbudt en skirelatert aktivitet å more seg med. Teaterforestilling, hinderløyper, fakkelkjøring og afterski er noe av det de minste bruker tiden sin på når de besøker Norges største alpinanlegg.

Tre områder
Trysil har tre barneområder. Det beste og koseligste området ligger ved Høyfjellsenteret i Fageråsen og har skogsløyper i naturskjønne omgivelser som sitt trekkplaster. Det mest praktiske området ligger nede ved Turistsenteret på sørsiden av alpinanlegget og er stedet hvor de mest populære teaterstykkene avholdes. Her er det kort vei til parkeringsplass, restauranter, butikker og ikke minst til stolheisen som frakter foreldre kjapt opp i anlegget når de trenger en avveksling fra flate barnebakker. Ulempen ved dette området er at den inneklemte beliggenheten berøver deg følelsen av å være på fjellet. Et siste mindre barneområde ligger ved Skihytta-restauranten i utkanten av alpinanlegget. Her er stemningen roligere med tilrettelagt mulighet for å lsteke egen lunsj på felles grillplass i skogkanten.

Ny snømann
Felles for de to største barneområdene er tallerkenheiser, skibånd, figurer og snøkaruseller som gjør det lettere for barna å ha progresjon i skikjøringen. I tillegg finnes terrengparker, akebakker, igloer, skattejakt-arrangementer, konkurranser og self-timer-løyper på ulike steder knyttet til barneområdene. Å spørre hva Trysil ikke tilbyr sine besøkende barn er enklere enn å spørre hva de tilbyr. Her har de nemlig det aller meste. Nytt av året er maskotten Valle som importeres fra Trysils søsteranlegg i Sverige for å motivere barna i bakken. Hele barnetilbudet sentreres nå rundt denne snømannen og barneområdene bytter navn til ”Valle Skiland”. Snømannen blir også å finne i Hemsedal som har barneområder nesten like gode som i Trysil.

Helhet
I tillegg til de gode barneområdene er det flere faktorer som gjør Trysil velegnet for barnefamilier. De viktigste kvalitetene er et godt heissystem som enkelt og trygt frakter familier rundt i anlegget samt gode servicefasiliteter som gjør at du aldri er langt unna et toalett eller varmt spisested. Og skulle foreldrene ønske litt tid for seg selv kan barna alltids sendes på skiskole eller til barnepass. Men for noen oppleves Trysils barnetilbud først og fremst som overveldende. De som ikke mener at barna kontinuerlig skal stimuleres til å leke, men heller bør utforske vinterverden på egen hånd, vil trives bedre i et mindre alpinanlegg langt til fjells. Ganske sikkert er det likevel at barna ville velge Trysil om det var opp til dem.

Les flere saker på DN Aktiv

Hit kommer de mest erfarne for å måle krefter med naturen

- Nordmenn er ikke så gode på ski som de tror

<b>Trening kan gjøre vondt verre</b>

<b>Går på ski til jobben i by'n</b>

Kjemper mot Alpene med norsk «snøgaranti»

Færre snødøgn i Oslo gir OL-bekymring (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.