Personlig trenerutdannelse (pt) var et populært tilbud blant de såkalte «badestudiene» som regjeringen satte en stopper for i 2014. Alle statlige universiteter og høyskoler har nå avviklet samarbeidet med kommersielle aktører om å tilby studier på eksotiske steder.

– Jeg er sterkt i tvil om den faglige kvaliteten ved disse studiene er god nok, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen som begrunnelse for avviklingen.

Men flere av aktørene tilbyr i praksis fremdeles det samme opplegget – i Norge.

Forskjellen er at staten nå fører langt mindre tilsyn med pt-utdannelsene enn før, ettersom samarbeidene med flere statlige institusjoner nå er avviklet.

Samme innhold

Gründer og daglig leder Espen Arntzen i Akademiet for personlig trening (AFPT) arrangerte pt-utdannelse i Dubai, USA og Spania i fem år. Han sier forelesere og innholdet i pensum og eksamen er likt for dagens studenter i Norge.

– Forskjellen er at de har muligheten til å komprimere rundt 200 timer undervisning på intensive uker i stedet for å spre det ut over lengre tid, sier Arntzen om studentene i utlandet.

Gründer og studieleder Ola Furseth ved Active Education bekrefter det samme. Furseth har gjennom tidligere samarbeid med Høgskolen i Hedmark utdannet hundrevis av nordmenn i land som Bali.

– Alle Active Educations-studier har til enhver tid hatt nøyaktig samme høye krav til innhold og kvalitet, uavhengig av studiested, sier han.

Utenfor statlig kontroll

Fire pt-studier er i dag tilknyttet statlig godkjente studiesteder: Norges idrettshøgskole, Universitetet i Nord og Høgskolen i Sogn og Fjordane. I tillegg har Høgskolen i Sørøst-Norge nylig inngått samarbeid med AFPT.

– Hvem er det som har ansvaret for de andre?

– Det er kursvirksomhet som egentlig hvem som helst kan starte. Dersom de tilbyr noe de ikke kan holde, og påstår at de er noe annet enn de er, kan Forbrukerombudet gripe inn fordi det kan være brudd på markedsføringsloven, opplyser seksjonssjef Bjørn R. Stensby i Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut).

Forbrukerombudet har ingen registrerte klager på pt-utdannelse. Stensby mener likevel man ikke kan være trygg på at studiesteder uten Nokut-godkjennelse leverer tilstrekkelig kvalitet.

– Nei. Det du kan være trygg på, er det som er kvalitetssikret av det offentlige, sier Stensby.

– Hva synes du om at færre pt-utdannelser blir kontrollert av statlige organer nå?

– Det er viktig at det som er norsk, høyere utdannelse eller fagskoleutdannelse, har gode sikringsmekanismer. Nokut har ingen formening om det som faller utenfor, de vil ikke ha norsk anerkjennelse som høyere utdannelse eller fagskoleutdannelse, svarer han.

Politisk rådgiver Magnus Thue i Kunnskapsdepartementet er ikke bekymret for mindre statlig kontroll med pt-utdannelsene.

– For det første kan personlige trenere like gjerne læres opp utenfor det offentlige tilbudet, gjerne i samarbeid med treningssentrene selv. Det er treningssentrene som best vet hvilken kompetanse det er behov for. For det andre står statlige institusjoner fritt til å fortsette å utdanne personlige trenere, selv om de ikke kan samarbeide med eksterne aktører utenlands, skriver han i en epost.

 

Les også:

Salg av Ullevål er ran på høylys dag (DN+)

La 20 millioner i potten for å stoppe utbyggere (DN+)

Ekte BMW med ledning (DN+)

Krangler om festtelt på kokepunktet

 

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:

 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.