Jann Post menger seg med toppidrettsutøvere hele vinteren. Han vet nesten mer om Petter Northugs karriere enn Northug selv, og når Therese Johaug rykker skriker han. Når langrennskommentatoren driver research går han fysisk gjennom de hardeste skiløypene i verden. Det kan være et sant helvete, i alle fall når neste sending er opp monsterbakken i Tour de Ski.

– Bakken er bratt, ja. Og verre blir det når Thomas Alsgaard er syk og det er jeg som må gå bakken med kamera på slep. Det blir ikke helt den samme stilen over reportasjen, sier han.

Så hardt var det for Post å forberede seg til sending i Tour de Ski for halvannet år siden, at han bestemte seg for å gjøre noe.

23 kilo lettere
– Jeg veide nesten 100 kilo og var meget dårlig trent. Det går ikke når du er langrennskommentator altså. Det er litt pinlig når du går i samme løyper som noen av verdens beste trente folk hver uke. Så jeg begynte å trene med løping som hovedaktivitet. Det er enkelt og målbart. Og veldig inspirerende.

 

Planen var enkel, men brutal. Først å orke en times løpetur. Så klare å løpe med Alsgaard. Og nå er han 23 kilo lettere og truer sistnevntes ubestridte renommé som NRKs sprekeste tv-fjes. Post er hektet.

– Det har ballet på seg. Jeg melder meg på maraton for å ha en tvangstrøye. Jeg løper 100–140 kilometer i uken. Mest på grusveier i Nordmarka. Det var spesielt da Thomas utfordret meg til å være med i New York Marathon ifjor jeg virkelig fikk smaken på dette.

Han løp på 2.55. Egentlig skal det ikke være mulig å trene seg i slik form på ti måneder. Selv med Alsgaard som «personlig trener».

– Folk på jobben trodde jeg var blitt syk. Mange har stusset over forvandlingen. Det blir veldig tydelig når man er over 20 kilo slankere.

Grusomt i starten
Post trener så mye bena hans tåler. Utover det er det ingen begrensninger.

– Jeg var orienteringsløper frem til jeg var 20 år. Teknikk og treningskunnskap henger fortsatt i. Og så er jeg omgitt av toppidrett og kunnskap om trening på alle kanter. Jeg reiser jo rundt i verden med Thomas Alsgaard. Det finnes vel ikke så mange som vet mer om trening enn ham.

DN møter kameratene på løpetur i Romeriksåsen. Alsgaard bygger grunnlag for ny turrennsesong. Post pusser formen mot Amsterdam Maraton som arrangeres kommende helg. Målet er å løpe på 2.48.

– Det er fire minutter på kilometeren. Da løper jeg på 2.48. Det er det som er så fascinerende med å løpe. Du kan ha kontroll på alt. Legge en konkret plan ut fra hva du tror du er kapabel til å klare. Jeg har løpt mange harde turer på den konkurransefarten. Spørsmålet er hvor lenge det varer.

 

130 reisedøgn i året. Lange dager, mye stress.

– Men uansett hvor enn du befinner deg, er det en tredemølle i nærheten, fastslår 32-åringen.

Det viktigste god form har gitt ham er evnen til å koble av.

– Å begynne å trene er grusomt. Det finnes ikke noe behagelig med å løpe når man har elendig kondisjon. Mange hevder de trener for å koble av og roe ned etter en dag på jobb. Jeg tror imidlertid man må være i brukbar form for å bruke det som avkobling. Å løpe i jevnt tempo i en time er forferdelig om du har dårlig kondisjon, men etter å ha kommet seg over den første treningskneika slipper de negative tankene og du bare løper. Det er først da du klarer å koble av.

– Det gir mange fordeler å trene bra, påpeker han.



Tar ikke æren
Thomas Alsgaard er svært imponert over kollegaen i bua, men håper samtidig Post kan roe ned litt.

– I sommer var vi med på et 2,8 kilometers gateløp sammen. Han var kun få sekunder bak meg, og han slo mange av de skiløperne han om vinteren kommenterer, for eksempel italienske Pietro Piller Cottrer.

– Det er ingen selvfølge å være best trent i NRK lenger, legger han til.

Posts navn dukker stadig oftere opp i Alsgaards treningsdagbøker på nett. Og det er ikke bare på rolige økter. Men å ta på seg noe av æren for kollegaens storforvandling vil ikke den tidligere gullgrossisten gjøre.

– Men jeg har nok pushet ham litt. Godt å se at det har hjulpet.

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.