Selv i et fredelig land kan ikke statsministeren bevege seg når han vil. Politivaktene må ha et vink på forhånd og planlegge løypa. Og arbeidsdagen er lagt stramt opp av andres behov og begivenheter han ikke har kontroll over. Slik er det å være landets mektigste. Derfor har ikke Jens Stoltenberg like lett for å trimme som andre.

På med joggeskoene
Denne fine danske junidagen klarer han det. For mens de andre deltagerne på den 23. Nordiske Arbeiderkongress i Helsingør demonstrerer mot den borgerlige regjeringen inne i København, blir Stoltenberg igjen på LO-skolens konferansesenter. PST er redd for at statsministeren kommer for nær venstresidens potensielle oppviglere. Dermed har Stoltenberg den åpningen i programmet han trenger for å trimme. Inne på det spartanske rommet på LO-skolen kler han av seg dressen og snører joggeskoene.

PST-vaktens danske kollega har funnet et passende strekk i nærheten: 5,6 kilometer, over en golfbane, inn i skogen, langs noen bekker og over en ganske usikret toglinje.

Etter noen bratte oppoverbakker mangler kortpustede bevis for en semmer form. Og dette er langt fra favoritt-øvelsen.

- Jeg ser stort sett etter alle andre treningsformer enn løping, fordi jeg lett får vondt i leddene. Men når dette er eneste mulighet, gjør jeg det, sier Stoltenberg som fikk diagnosen bekhterevs da han var i begynnelsen av tyveårene.

Sykler mest
Treningsrommet på konferansesenteret var alt annet enn velutstyrt, og selv om han er statsminister kan han vanskelig kreve å få reise med sykkelen. Det er den han brenner mest kalorier på hjemme i Oslo. Der har han også et treningsrom i statsministerboligens kjeller. På reise i utlandet tester han ofte ut fasilitetene på hotellet før frokost.

- Om vinteren går jeg på ski, om sommeren sykler jeg. Det blir ofte lørdager og søndager, og en morgen eller en ettermiddag. Og så dykker jeg litt, og løper en gang imellom.

I tillegg blir det toppturer og gåing i marka.

- Trening er flott og deilig i seg selv og jeg henter masse energi og krefter fra den. Det er en måte å få et overskudd på og fine naturopplevelser. Det blir tre-fire ganger i uken, men det spørs hva du definerer som trening. Å gå i fjellet, marka eller på ski er også en hyggelig måte å være sammen med venner og familie på, sier Stoltenberg mens den danske politimannen ligger bak på stien og guider oss gjennom skogen.

En av dem han kombinerer trening og prating med er utenriksministeren.

- Vi går på ski, sykler eller går en tur sammen. Jonas slår meg nok i skisporet, men jeg er raskest på sykkel.

En vandrehistorie
Stoltenberg skulle bli over 40 år før han virkelig fikk sansen for å svette over andre utfordringer enn krevende debatter.

- Min ungdom var AUF-kurs. Mens andre ungdommer var på stevner og kamper, satt jeg inne på møter. I veldig mange år, særlig før jeg fikk barn, satt jeg meg på et fly hver fredag for et eller annet AUF-arrangement. Det var bare litt småjogging, men svært sporadisk.

Det finnes til og med et bilde av Jens Stoltenberg fra Oslo katedralskole, der han langhåret er knipset sammen med gjengen mot gymnastikk.

- Det der er en overdrevet fortelling. Det var noen som drev og tok bilder og så lot jeg meg avbilde sammen med dem.

- Du var altså ikke motstander av gym?

- Nei, det er en vandrehistorie.

Holder sykdommen i sjakk
Stoltenberg klippet håret, ble far, partileder og etterhvert 40.

- Det var ikke noe spesielt som skjedde, men jeg fikk en følelse av at hvis jeg ikke tok meg sammen, ville jeg forfalle.

- Hvor mye skyldtes det bekhterev-en?

- Noe det og. Jeg merket at jeg ble stivere og stølere og legene har hele tiden sagt at jeg burde trene.

I pressen ble det stadig flere bilder av Jens på sykkel. I de siste årene har han også gått mange toppturer og mer i marka.

- Det er fantastiske naturopplevelser hvor jeg får se landet på nye måter. Til og med i Nordmarka, som jeg trodde jeg kjente godt, oppdager jeg stadig nye vann og topper. Dykking er også en fin sport, men siden det krever mye utstyr og planlegging skjer det sjeldnere, sier Stoltenberg.

Vendepunktet på sykkel kom da han fikk sykkelsko.

- Da ble det enda morsommere. Nå har jeg fått pulsklokke også.

Trener intervaller
Statsministeren har til og med testet ut DN Aktivs råd om 4x4-intervaller, der man trener med høy intensitet i fire minutter, tar pause og gjentar fire ganger.

- Det var en medarbeider som tipset meg om det. Det er positivt at det er blitt så mye oppmerksomhet rundt trening.

- Du er ikke redd for at det blir mye?

- Nei, det er veldig mange andre problemer i Norge som er vesentlig større enn at folk trener for mye. Det er bra at folk holder seg i form. Det som er godt for den enkelte er også godt for fellesskapet. Det er sikkert noen som overdriver og ikke greier å se gleden og hyggen i trening, men det får være deres problem. Det er ganske mange alvorligere ting å være manisk på enn trening.

Like før løpeturen er over kommer Stoltenberg på sitt siste argument for å trene.

- Det er bra for landets økonomi også!Les også Finn formen i terrenget

Slik blir du god i nedoverbakker(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Bli medlem av Flytsonen