Mange småbarnsforeldre, som også klatrer karrierestigen, klarer ikke logistikken, og ender opp med å legge treningen på hylla i kortere eller lengre perioder. Andre tviholder på jevnlige løpeturer.

- Det finnes ingenting som er lettere enn å slenge et par joggesko i bagen og løpe der du er, når du kan. Med full jobb og tre barn, blir løpingen sårt tiltrengt alenetid, gjerne etter at jeg har kjørt barna på trening. Da løper jeg mens de trener, forteller redaktør i magasinet Kvinner og Klær (KK) Gjyri Helen Werp.

Morgenløping er derimot ikke noe for Werp.

- Selv om jeg er et A-menneske fungerer ikke det for meg. Jeg har mer enn nok med å få familien opp og avgårde, smiler hun.

Mentalt er hun heller ikke klar for å løpe så tidlig.

 

Kveldsløping kurerer gruff
Det er ikke bare behovet for alenetid som får henne til å fortsette løpingen. Hun har behov for å stresse ned etter en lang dag på jobben.

- I en stressituasjon vil kroppen automatisk produsere adrenalin og noradrenalin i henholdsvis binyrene og nervecellene, har Andreas Moan, prosjektdirektør og dr.med. ved Oslo universitetssykehus tidligere fortalt DN Aktiv.

Det neste som skjer er at stresshormonene øker kroppens energiopptak ved at de frigjør sukkerreservene, eller glykogenlagrene som de også kalles.

- Meningen er at dette sukkeret skal gå rett i musklene, men hvis du ikke har en fysisk oppgave foran deg vil sukkeret blant annet legge seg langs åreveggene. Det medfører en ubalanse i insulin og blodsukkernivå, pluss høyere kolesterol, forteller Moan.

Løping renser kroppen
Forskning viser at aerob trening på over en time (helst 120 minutter) vil rense kroppen for stresshormonene. Det viser seg også at de som trener regelmessig, og spesielt langvarig kondisjonstrening, får en høyere kapasitet på renselsesprosessen. Omsetningen av kolesterolet går raskere, slik at det farlige kolesterolet minker og det gode øker.

- Dette stemmer veldig med min opplevelse av løpingens effekt, sier Werp, som sjelden løper kortere enn 40 minutter.

- Jeg føler at jeg nesten ikke har noe valg, at kroppen min har et sterkt behov for å løpe av seg utmattelsen fra arbeidsdagen. Etter hver løpetur føler jeg meg som et nytt menneske, totalt avslappet og energisk. Det er utrolig deilig, smiler Warp som i fjor tok initiativet til KK-mila - et løp i Oslos gater der over 3000 kvinner slang seg med.

Trening på fastende mage
Det verserer mange myter om hvorvidt det er gunstig å trene på fastende mage om morgenen, eller ikke. Myten sier at tomme glykogenlagre vil få kroppen til å hente energien fra fettreservene. Nyere studier viser at dette ikke er tilfelle, rapporterer blant annet The New York Tomes, som henviser til studier publisert i Strength and Conditioning Journal. Tvert imot vil trening på fastende mage få kroppen til å tære på proteinlagre, og muskler.

Det viser seg også at kroppen brenner omtrent den samme mengden fett uavhengig av om man er fastende eller ikke. En annen studie viser at kvinner som konsumerte rundt 45 gram karbohydrater før trening endte opp med å spise mindre i løpet av dagen enn de som ikke spise før trening.

Forskere konkluderer med at dersom målet er å øke fettforbrenningen ved hjelp av moderat utholdenhetstrening, økes ikke denne dersom du utfører treningen fastende. Det anbefales heller et lett måltid før trening.

Les flere saker på DN Aktiv

- Finn din nye makspuls

- Trener råskapen min (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.