- Advarsel, skriver nettstedet Science Daily om studien fra europeiske og kanadiske forskere som nylig ble publisert i tidsskriftetFederation of American Societies for Experimental Biology Journal.

De har undersøkt hva som egentlig skjer i musklene til utrente personer som presser seg hardt.

Konklusjonen er at dersom du ikke er vant til å trene på et intensivt nivå, kan det rett og slett være best å la være.

- Studien vår setter spørsmålstegn ved hva som faktisk er riktig treningsmengde og intensitet for en gjennomsnittsperson, sier forskningsleder Robert Boushel ved Universitetet British Columbia's School of Kinesiology i Canada til nettstedet.

Testet utrente

Han mener det er på tide å utvise mer forsiktighet når det kommer til anbefaling av såkalte sprintøvelser for den øvrige befolkningen.

Boushel og forskningsgruppen undersøkte tolv svenske menn som selv definerte seg som «utrent» eller «moderat aktiv».

Disse utførte høyintensiv trening over en periode på to uker. Deltakerne måtte blant annet gjennomføre sprintdrag på 30 sekunder.

Vevet fra de utrente mosjonistene ble undersøkt jevnlig iløpet av treningsperioden.

Prøvene viste at deres mitokondrier, cellenes «kraftverk» som produserer energirike forbindelser som cellene trenger for å fungere, kun arbeidet med halv kapasitet etter en treningsøkt på høy intensitet.

- Ikke sunt

Den nedsatte kapasiteten i «kraftverkene» førte til at cellene ikke klarte å ta opp like mye oksygen, ifølge forskerne.

Cellene klarte heller ikke å beskytte kroppen like godt mot frie radikaler - stoffer som kan skade kroppen om vi får for mange av dem.

Til sammenligning har forskerne sett at musklene til profesjonelle utøvere og andre godt trente personer reagerer annerledes på trening med høy intensitet.

Disse har utviklet et lager av antioksidanter i kroppen som beskytter mot de frie radikalene.

- Om du er fersk, kan trening med høy intensitet bedre prestasjonen din, men det er ikke nødvendigvis sunt for deg, mener Boushel.

 

Les også: NIH-professor: Tre minutter nok for å fremme helse og regulere vekt

Denne viser konkurrentene hva de må strekke seg etter

- Mange blir støle selv om de har løpt inne på en mølle

 

Se DNtv:

Her er årets råeste sykkeltrender:

Dette er vårens sykkeltrender
Her er sesongens nyheter på terreng og landevei.
03:11
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.