Om en måned tar Marthe Wold fatt på sitt siste år på ungdomsskolen. Men som golfspiller regnes hun allerede som fullbefaren. 15-åringen har spilt golf siden hun var åtte, og har allerede 0 i handicap.

Egenandel
Denne sesongen kommer Marthe til å ha minst 75 reisedøgn. Men antallet kan fort nærme seg 90 når sesongen er slutt.

- Det blir mye reising, på slutten av sesongen er jeg ofte lei, sier hun.

Faren Erik Wold regner med å bruke tilsammen nærmere 30.000 kroner, mesteparten egenandeler, på at Marthe skal få delta på treningsleire, samlinger og turneringer. Han mener det er vel verdt. Likevel er familiens utgifter svært lave sammenlignet med hva reisingen til Marthe faktisk koster. Et forsiktig anslag fra Stavanger Golfklubb viser at den årlig dekker reise og opphold for drøyt 50.000 kroner når Marthe representerer klubben. Golfforbundet regner med å bruke rundt 70.000 kroner på det samme i år. Det betyr at Marthe reiser for minst 150.000 kroner i året, og at egenandelene står for rundt 20 prosent av reiseutgiftene.

Struktur på tur
- Foreldrene mine har betydd mye for meg. De har pushet meg, støttet meg og tatt meg med. Det hadde ikke gått uten dem, sier Marthe.

Nå om sommeren trener hun fort 40 timer i uken, avhengig av turneringer. Stort sett hver helg gjennom sommeren er det et eller annet golfarrangement Marthe Wold skal delta på.

De fleste arrangementene er på Østlandet, og da blir det en del flyreiser gjennom sesongen.

- Hun har blitt veldig strukturert, og klarer seg veldig godt selv, sier faren.

Marthe Wold har fått med seg det meste man kan som junior - under 19 år. Denne uken er hun en av to norske jenter som deltar i European Young Masters, hvor hun møter de beste golfspillerne i Europa. Suzann Pettersen vant turneringen i 1997. Som 14-åring var Marthe Wold den yngste spilleren som deltok i junior-EM.

- Det var min første internasjonale turnering, og jeg lærte veldig mye av det. Det var gøy å se hva jeg hadde å måle meg mot, sier hun.

 

Uinteressert
Det var egentlig ingen stor drøm om å bli golfproff som lokket henne ut på golfbanen, men heller at faren dro henne med på en runde som åtteåring.

- I starten var jeg ikke så veldig interessert, men så fant jeg ut at det var noe jeg mestret, og det ble gøy da jeg begynte å spille turneringer. Det er jo gøy å trene. Og jeg vil bli bedre.

 

Finpusser
På treningsfeltet hos Stavanger Golfklubb varmer Marthe Wold opp med strikk før hun begynner å trene på slag sammen med treneren, pro Henning Lindanger.

- Det er Marthe som styrer prosessen. Hun kjører bussen, også er vi med og veileder og coacher, sier Lindanger idet Marte slår første ball utover treningsfeltet.

 

Over banen ligger eimen av kumøkk fra jordene omkring. Det bryr ikke Marthe. Sammen med søsteren Kine (20) finpusser hun svingen før starten på hektiske turneringsuker. Kine trener til helgens lag-NM for damer, mens Marthe skal til Ungarn på mandag for å spille turnering. Det er helt stille, bare lyden av køller som klasker mot hverandre når de to søstrene går mellom hullene, og et og annet «Fore!» fjernt borte.

- Jeg går minst en runde hver dag. Det er her jeg setter sammen spillet, sier Marthe.

I tillegg trener hun styrke hjemme i loftsstuen.

- Det er viktig å trene stabiliseringsmuskulaturen i mage og rygg når man spiller golf, sier Marthe Wold.

Faren Erik Wold forteller at styrketreningen kom inn etter at datteren var på samling på Olympiatoppen for 2,5 år siden.

- Hun hadde kjemperesultater på kondisjon og utholdenhet, men falt helt igjennom på styrke.

Og det ville ikke Marthe ha hengende på seg.

Pushet og støttet
- Hva er det som er så gøy med golf?

- Jeg aner egentlig ikke. Det er vel at jeg kun er avhengig av meg selv. Dessuten er det en sosial sport, man går jo mye og prater ute på banen.

Om et år begynner Marthe på videregående, gjerne en med golflinje. Og når hun skal studere vil hun gjerne ha et golfstipend i USA.

- Jeg får veldig lite tid til venner, selv om jeg har mange venner innenfor golfen. Derfor bruker jeg hver anledning jeg kan til å være sammen med dem. Men jeg har aldri angret.

Kine chipper ballen rett i hullet fra 15 meter, mens Marthe tenker seg om:

- Nå angrer jeg litt. På køllevalget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Kom i form og bli medlem av Flytsonen