Det gikk så det grein de første syv milene for Fast-gründer John Markus Lervik (42). Men så kilte sykkelsetet seg i en litt ugunstig vertikal posisjon.

 

– Jeg sto naturligvis og tråkka de siste milene. Kunne jo ikke sitte på et slikt sete, sier Lervik og smiler.

Det medførte naturligvis kramper, men den gjennomtrente 42-åringen som også hevder seg helt i toppen på ski, sto rittet helt ut og fikk en sterk slutt-tid tross problemene. Han fikk en 14.-plass i M40. DN møtte ham i målområdet da han sto og tøyde ut.

– Jeg måtte strekke ut i utforkjøringene den siste biten. Jeg hadde så mye kramper. Det tok virkelig på å sykle uten å kunne sitte, sier Lervik som syklet på 03.03,5.

Satser trippel
Han satser nok en gang på en god plassering i Birkebeinertrippelen. I 2009 ble han nummer syv totalt i den tøffe konkurransen. Nå gjenstår Birkenløpet i september.

– Det er ski og sykkel som er min greie. Å løpe er verre, men slik er det vel for de fleste av oss, sier John Markus Lervik.

Slet med brillene
I Birken oppleves små problemer store. Terra-sjef Stein Ole Larsen (48) slet med brillene.

– Det store dilemmaet var om jeg skulle ha brillene på eller av. Greide aldri å bestemme meg og trakk dem opp og ned gjennom hele rittet, sier Stein Ole Larsen og ler.

 

Tross dårlig sikt klarte han å sykle inn til tiden 03.41,49 og sikret seg det mye omtalte merket med god margin – mye takket være velkjent Tour de France-taktikk.

– Bortsett fra disse brilleproblemene hadde jeg en strålende tur over fjellet. Jeg hang på en gruppe syklister som holdt perfekt fart, så jeg fikk litt ekstra krefter av å ligge bak i feltet, sier konsernsjefen i Terra-gruppen.

Selskapet stilte med cirka 100 ansatte til start i årets ritt.



 

"Godt sug i sporet"
Knut Beck Engebretsen (51) trives best på snø, men holder likevel høy fart på terrengsykkelen.

– Det var et slit, sier han om årets ritt.

– Ikke så dårlig vær som ifjor, men likevel skikkelig «sug i sporet», legger han til.

Engebretsen konkurrerer for klubben Overtoppen, og er en av de beste i sin aldersklasse på snø. I vinter ble han nummer to i Birkebeinerrennet. I rittet fikk han tiden 03.23,29 og det holdt til en 67.-plass i M50.



 

- Ikke så hakkende galt
Direktøren i Norsk Eiendomsmeglerforbund var en av dem.

– Dette var ikke så hakkende galt for en på 63, sier en blid og fornøyd Finn Tveter til Dagens Næringsliv mens han står og skiftet etter rittet.

– En blir alltid fornøyd hvis man sykler en halvtime fortere enn foregående år, påpeker han.

Nesten kjedelig
Tveter var heldig og styrte unna det verste regnværet som meldte seg utpå formiddagen lørdag. Han synes arrangøren haddegjort en meget god jobb med løypa.

– Været var glimrende for oss som startet tidlig, og løypa var så fin at den var på vei til å bli litt kjedelig. Arrangøren har jobbet fælt, sier Tveter som har vunnet OL-sølv og VM-bronse i roing.

– Hva er så spesielt med Birken?

– Det er et langt og tøft ritt, mye søle, slit, folk og mas. Det er dette jeg betaler for. Det er gøy, sier han.

4000 droppet
Det var på forhånd knyttet stor spenning til været. Nokså dystre værmeldinger i forkant av rittet fikk mang en rytter til å tenke på fjorårssøla og det ufyselige været. Dette fikk konsekvenser for antall startende. Av 17.617 påmeldte ryttere var det 13.731 som stilte til start. I tillegg droppet rundt 2000 FredagsBirken. Dette tilsvarer tilsammen nesten seks millioner kroner i «ubrukt» startkontingent.

- Frafallet av påmeldte er større enn det pleier å være. Hverken Storm eller Yr har vært på vår side med tanke på det dårlig været som har vært meldt, sier birkebeinersjef Tone Lien.

Varmt
Så visst regnet det lørdag, men på langt nær like mye som fryktet. Temperaturen har i tillegg ligget på nesten 20 grader begge arrangementsdager, og antall brutte ryttere har sunket drastisk fra fjoråret – da det var ned mot 0 grader på fjellet.

– Ifjor hadde vi syv busser og to vogntog med brutte deltagere ut fra fjellet. Vi er ikke i nærheten av dette tallet i år, sier Tone Lien.

Eliteklassen for menn ble vunnet av bergenseren Stian Remme med tiden 2.54,45, mens finske Pia Sundstedt vant kvinneklassen med tiden 3.08,26



Les flere saker fra Birkebeinerrittet 2011:

Bildeserie:

17-åring knuste supermosjonistene

Landeveisyklist til topps

- Verst ned fra Sjusjøen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.