Nylig holdt Johan Kaggestad et foredrag i Fredrikstad i forbindelse med sin nye bok "Fra null til hundre" - en inspirasjonsbok om trening, melder kondis.no. De rundt 100 oppmøtte fikk høre hva sykkelkommentatoren mener om 4 x 4 intervalltrening:

- Skal man tåle intensiv trening, må man ha mye trening i bunnen. Ellers går det rett opp og rett ned igjen. Dette er årsaken til at jeg mener 4x4 minutters intervallene til Helgerud har ødelagt usedvanlig mange. Vi mistet nesten to årskull i langrenn på at folk bare holdt på med denne typen trening. Vi holdt på å miste Marit Bjørgen også, inntil hun skjønte faresignalene, sa Johan Kaggestad fra scenen, i følge kondis.

DN Aktiv har vært i kontakt med Jan Helgerud som overhodet ikke ønsker å kommentere dette, men han har tidligere sagt at nøkkelen til bedre prestasjoner innen utholdenhetsidrett ligger i et sterkere og mer effektivt hjerte.

- Gjennom våre studier har vi vist at bare intensiv trening, det vil si trening der hjertet slår med over 85 prosent av maksimal puls, påvirker slagvolumet, sier professoren.

Til DN utdyper Kaggestad:

- Det jeg mener er at i en periode så var det mange som trente etter denne modellen svært ofte fordi de hadde lest om det i treningsmagasiner. Det var den samme perioden Marit Bjørgen gikk på en smell, siden hun også gikk i denne fella, sier Kaggestad.

- Men dere kan vel ikke dokumentere at to årskull i langrenn trente seg i senk etter 4x4-modellen?

- Nei, men vi vet at dette var trening veldig mange utøvere og trenere bet på. Eksemplene er mange. Selv på Modum fikk jeg inn en rekke unge utøvere som hadde trent seg i senk på 4x4. Problemet er ensidig intervalltrening. Det har blitt lagt fram som om 4x4-intervaller er veien til best kondis og best resultater. Det er helt feil, sier Kaggestad.

Han påpeker at den norske utholdenhetsmodellen, med mye rolig trening som grunnlag og variert hard trening, gir best effekt.

- Slik trener skiløperne nå, og vi ser på resultatene at det fungerer.

Forskere og trenere er stort sett enige om at hard trening er mest effektivt for å øke VO2-maks. Derimot er det ikke enighet om hvor harde disse øktene skal være, eller hvilken varighet og hvor stor hyppigheten av slike økter skal være.

Blant annet har løpstrener Frank Evertsen sagt til DN at skillet går mellom den polariserte modellen (2-3 økter i uken er svært harde mens resten er rolige), og terskelmodellen (hardøktene er moderate, men antallet ligger mellom 5-10 økter i uka, og hvor total varighet er betydelig større). Han presiserer at dette gjelder for utøvere på høyt nivå.

- I de store internasjonale løpemiljøene er det mye mengde på moderat tempo som dominerer. Altså trening rundt (oppunder) den anaerobe terskelen – 85 -90% av maks hjertefrekvens, sier Evertsen.

Les flere saker på DN Aktiv

Les mer om hard trening på DN Aktiv:

Bekymret for effektene av hard trening

Jusstudentenes knallharde treningsopplegg

- O2-opptaket er uinteressant

Hyppige hardøkter "gruser" formen

Kenyanerne gir blaffen i 4x4

TV-kjendis hektet på 4x4 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.