Det er de lite kjente musklene som utgjør den store forskjellen, skriver magasinet Mens Health. Disse musklene er ikke synlige men de utgjør kjernen i kroppen din. Å styrke slike områder gir mange fordeler. Du blir generelt sterkere og får færre skader.

Serratus anterior (også kalt boxers muscle):

Musklene som roterer skulderbladene og hever ribbena. Ligger under armhulen,Muskelen trekker skulderbladet forover, og stabiliserer skulderbladet når du skal skyve noe forover.

Fysioterapeut Hege Godheim sier dette er en viktig muskel for å opprettholde normal rytme og bevegelses symmetri av skulder/skulderbladet.

- Denne trenes gjennom å føre skulderbladet fremover og bakover, og du får tatt muskelen fint i slyngetrening.

(Klikk på navnet på musklene for å få øvelsestips)

Piriformis (også kalt pæremuskelen):

Strekker seg fra forsiden av korsbenet til toppen av lårbenet. Pæremuskelen har som oppgave å dreie benet utover.

- Dette er ikke så mange som er svake i denne muskelen, men det er viktig å tøye den, sier Godheim.

Psoas:

Er en kraftig muskel som har sitt utspring fra ryggvirvlene i korsryggen og som fester på øvre del av lårbeinet. Hovedoppgave er å sørge for at vi kan bøye i hofteleddet.

- Muskelen brukes mye under løping, sykling og aerob trening, og det er sjelden noen trenger å trene denne spesielt med mindre den er skadet. Dette er en muskel som ofte er stram og bør tøyes, spesielt for de med ryggplager.

Tensor fasciae latae:

Utsiden av hoften. Den lille muskelen har en lang sene som er festet på utsiden av under kneet og kan gi knesmerter hvis den blir for kort

Dette er en muskel som ofte er årsaken til ”runners knee”- det er en tilstand hvor muskelen faktisk er blitt for stram og gir smerter av den grunn, sier fysioterapeut Hege Godheim.

- Da bør den tøyes for å unngå friksjon over kneet.

Supraspinatus/subscapularis:

Ligger på forsiden av skulderbladet og jobber sammen med de andre rotatormusklene for å stabilisere skulderleddets bevegelse

- Dette er to ulike muskler med ulik funksjon, men de er begge viktige for å stabilisere skulderbevegelsene. Flott å trene i slynge, der du roterer armen innover, sier Godheim.

(Kilder: Fysioterapeut Hege Godheim, Mens Health og NHI.no)



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Redd for hjertet - dropper trening

Tar oppgjør med sittende trening

Øvelsene som får deg i knallform (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.