Protein er en viktig byggestein for menneskekroppen, spesielt oppbygningen av muskler. Informasjon om proteinbehovet kan virke forvirrende, men danske eksperter kan gi gode svar blant annet om dosering og når proteinene skal tas i forbindelse med trening, skriver forskning.no

Ekspertene som svarer er førsteamanuensis ved Aarhus universitet, Kristian Overgaard, og Anders Nedergaard, forsker på Institut for Idrætsmedicin på Bispebjerg sykehus.

Myte: Jeg bør innta 1,5-2,5 gram protein per kilo kroppsvekt per dag for å bygge muskler mest effektivt

Mange unge menn som trener styrke, mener at de må innta protein i svært store mengder, opp til 2,5 gram per kilo kroppsvekt per dag for at de skal bygge muskler mest effektivt. Men kan det stemme?

Kristian Overgaard: Det er ikke noen undersøkelser som støtter at så store mengder protein er nødvendige, selv om man driver hard styrketrening. Ved ekstrem utholdenhetstrening, for eksempel ultraløp, kan man nå opp på en proteinomsetning på 2,0 gram per kilo kroppsvekt per dag. Noen undersøkelser viser at man kan nå opp på 1,6 gram når man starter eller intensiverer styrketreningen sin. Men kroppen venner seg til belastningen, og behovet faller til 1,2-1,3 gram per kilo per dag.

Myte: Jeg kan ikke få i meg nok protein gjennom vanlig mat

Mange tar proteintilskudd fordi de ikke synes de kan få nok protein gjennom vanlige kost.

Kristian Overgaard: Man kan godt designe et kosthold hvor det er nok protein, selv om man trener. Studier viser at omtrent 99 prosent av danskene får dekket proteinbehovet sitt gjennom sitt vanlige kosthold.

Les også: Slik får du ung kropp med styrketrening

Myte: Styrketrening skaper større proteinbehov enn kondisjonstrening

Er det bare de som pumper jern som skal bekymre seg for proteininntaket sitt?

Anders Nedergaard: De som trener styrke, har et ønske om å bygge opp større muskler, og det trenger de ekstra protein til, så derfor er det korrekt. Men ved kondisjonstrening er det naturligvis fremdeles et proteinbehov som er relatert til det store energiforbruket. Proteininntak gir dessuten en bedre glykogenlagring. Glykogen er lagret karbohydrat som kroppen kan forbrenne under trening, og det resulterer i en forbedret restitusjon.

De syv andre mytene og svarene på disse kan du lese mer om på forskning.no:

10 myter om proteiner del 1

10 myter om proteiner del 2



Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Her renner kiloene av</b>

Tallet som avslører kondisen din

Kom i toppform på 90 dager (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv Klubb