UTVIKLER. Ola Eriksrud (til høyre) har vært med på utviklingen av testsystemet som allerede er blitt godt mottatt i internasjonale toppidrettsmiljøer. Her er det kickbokser André Hellesvik som blir testet. Foto:
UTVIKLER. Ola Eriksrud (til høyre) har vært med på utviklingen av testsystemet som allerede er blitt godt mottatt i internasjonale toppidrettsmiljøer. Her er det kickbokser André Hellesvik som blir testet. Foto: (Foto: Christopher Olssøn)
–Det er mye likt mellom de grunnleggende bevegelsene til meg og Messi, det er bare det at han gjør de så eventyrlig mye bedre enn meg.

Lektor ved Norges idrettshøgskole (NIH) Ola Eriksrud står på et stort 360 graders målesystem i testlaben ved Sognsvann. Som en av utviklerne mener han den nye testen kan få en viktig rolle når det gjelder optimalisering av fysisk prestasjonsevne.

Alt henger sammen

– Vi setter i system hvordan de fysiske faktorene mobilitet, stabilitet, styrke, power og utholdenhet henger sammen og påvirker hverandre i fysisk prestasjon, sier han.

NY METODE. Ola Eriksrud har jobbet med fysisk testing av utøvere både ved Idrettshøyskolen og Olympiatoppen i en årrekke. Nå har han utviklet et helt ny testmetode. Foto:
NY METODE. Ola Eriksrud har jobbet med fysisk testing av utøvere både ved Idrettshøyskolen og Olympiatoppen i en årrekke. Nå har han utviklet et helt ny testmetode. Foto: (Foto: Christopher Olssøn)
Eriksrud, som har drevet fysiske tester ved Idrettshøyskolen og Olympiatoppen og tidligere i USA i tilsammen 15 år, mente de gamle systemene hadde mange svakheter. Testsystemet består av to ulike innovasjoner, 1080 map, som testes via matten på gulvet, og 1080 Qantum som er utviklet med avansert robotteknologi og gir en grundig analyse av muskelkraft. Navnet er summen av 360 x 3 og kommer fra et grunnleggende prinsipp om at vi beveger oss i tre dimensjoner.

Eriksrud mener testsystemet er overlegent de gamle.

– Når en fysioterapeut forteller deg at hoften har en ekstensjon på fem grader sier det deg ingenting, sier Eriksrud og refererer til de gamle systemene med leddmåler.

– Dette testsystemet bruker kombinasjoner av bevegelsesmønstre, dermed blir det synlig for kunden hvor eventuelle svake punkter sitter. Får du vite at du har en begrenset innoverrotasjon med ekstensjon i hoften vil det for eksempel forklare redusert steglengde og asymmetrisk belastning som kan gi problemer i forbindelse med løping.

Solgt til Everton FC

Det kan virke som en gimmick at vi nå skal plasseres i unaturlige posisjoner for å bli målt i alle bauger og kanter, men ifølge Eriksrud baserer systemet seg på vitenskapelige data og lang klinisk erfaring.

– Vi vet at hofte, ankel, bryst og nakke er kuleledd som beveger seg i alle tre bevegelsesplan. Hvis en eller flere av dem ikke fungerer optimalt, vil det kunne påvirke andre ledd og regioner. Siden vil det kunne påvirke kraft, styrke og utholdenhet. Det har vi klart å dokumentere gjennom robotteknologien, sier han.

Olympiatoppen og internasjonale fotballklubber som Everton FC og Udinese, samt Modo i den svenske hockeyligaen har benyttet seg av testsystemet en stund.

Løp raskere

– Jeg setter han i ytterposisjon for se hvor han bryter sammen i mønstrene sine. Da ser jeg hvor utfordringene hans ligger, forklarer Eirik Andreassen.

Han er personlig trener ved Driv Trening, og har praktisert testsystemet 1080 map siden mars i år.

TESTING: PT Eirik Andreassen ved Driv Trening observerer mens Thomas Jøraandstad gjør øvelser på 1080 gulvet. FOTO:
TESTING: PT Eirik Andreassen ved Driv Trening observerer mens Thomas Jøraandstad gjør øvelser på 1080 gulvet. FOTO: (Foto: Christopher Olssøn)
 

Da Thomas Jøraandstad (51) for første gang testet seg i mai, fikk han avdekket begrensninger i hofte og ankler, noe som gjorde at han ikke avviklet løpesteget optimalt. Ut ifra det laget Andreassen et treningsprogram.

– Hva er målet?

– For en kunstløper ville jeg sagt at det var å strekke seg lengst mulig ut med tanke på bevegelighet. For en supermosjonist som Thomas vil jeg si det er å bli mer symmetrisk.

Selv om han bare vil ha en funksjonell kropp som holder lenge, har Jøraandstad opplevd stor fysisk fremgang med systemet.

– Jeg løper raskere og hopper høyere enn før, sier han.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.