Du blir snakere, men ikke sunnere av lavkarbo. Slankemetoden kan tvert om gi deg hjerteinnfarkt, hevder førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Kjetil Retterstøl i dagens VG.

Den såkalte lavkarbo-dietten har gått som en farsott over Norge de siste årene. Ved å kutte ut produkter med mye karbohydrater, som poteter, ris, mel og pasta, forsøker mange å gå ned i vekt, eller bare oppnå et generelt sunnere kosthold. Mange erstatter karbohydrater med fettholdige produkter som bacon og fete meieriprodukter - som kan sette i gang prosesser i kroppen som gir økt vektreduksjon. Forbruket av slike produkter har skutt i været de siste årene.

Men det er nettopp økt inntak av mettet fett som gjør at mange nordmenn utsetter seg for økt helserisiko gjennom lavkarbodietten, mener Retterstøl.

- Det er forferdelig mange på diett i Norge. Også normalvektige. For disse har lavkarbo veldig dårlig effekt på hjertet. Er du derimot sterkt overvektig, kan eventuelt lavkarbo ha en gunstig effekt, understreker Retterstøl overfor VG.

Noen forskere er helt uenig, mens andre er delvis enig med Retterstøl.

- Det er trygt å gå på en variert lavkarbodiett med mindre stivelse, uten sukker, med masse grønnssaker, noe frukt og god variasjon i fettkildene. Men noen misforstår og spiser lavkarbodietter som er direkte usunne, slik som egg- og bacondietter, sier Espen Rostrup, doktorgradstipendiat ved Universitetet i Bergen til VG.

Les også: Mener Rimi og ICA kopierte brødene hennes (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.