- De populære fettdiettene er en trussel mot folkehelsen, konkluderer flere leger og professorer i et debattinnlegg i den svenske avisen dagens nyheter.

De har hentet tall fra det svenske helsedirektoratet, Socialstyrelsen, som viser at færre i befolkningen rammes av hjerte- og karsykdommer, men med ett unntak: kvinner og menn i alderen 34–44 år har risikoen for å få hjerneslag økt med 21 og 15 prosent siden midten av 1990-tallet.

Dette mener forfatterne skyldes de populære fettdietten, som for eksempel lavkarbo.

- De matvanene vi nå ser i deler av Sverige er dårligere enn på 1980-tallet, og siden midten av 00-tallet har kolesterolnivåene også steget igjen. Vekten har fortsatt å øke i hele tidsperioden, skriver forskerne, gjengitt av NRK som også har snakket med den norske legen og lavkarboforkjemperen Sofie Hexeberg som naturlig nok mener svenskene her har konkludert for raskt.

– Det er altfor lite data, på for kort tid, til å si at dette overhodet har noe med fettinntak å gjøre, sier Sofie Hexeberg til NRK.no.

- Det at de legger skylden på lavkarbo er etter min mening urimelig. Hadde de hatt knallharde data på sammenhengen, hadde det vært noe annet, legger hun til.

Les hva her hva de svenske legene skriver(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.